Как да се справим с цикадата по доматите?

17370
Как да се справим с цикадата по доматите?
Снимка: Pixabay

Доматите са лесни и достъпни за отглеждане в дворчето или градинката с цел лична консумация на истински български домати, узрели под слънчевите лъчи на родна земя.Те обаче, както и всички други култури, се нуждаят от адекватни грижи и растителна защита поне от най-разпространените причинители на заболявания по доматите, които могат да застрашат реколтата.

Такива са цикадите, пораждащи риск за здравето на доматите и риск от развитието на болестта столбур, причинявана от микоплаза, пренасяна от цикадите. Това прави справянето с тези вредители от ключово значение за нормалните растеж, развитие на доматите, оцеляването на насажденията и за резултата от усилията и труда ви.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Цикадата по доматите – защо е опасна?

Цикадите пренасят микоплаза, която пораждат сериозни рискове не само за доматите ви, но и за пипера и картофите, ако отглеждате такива. От ключово значение за богатата реколта и здравето на растенията е да следите за цикадите и да действате веднага, щом ги забележите.

Периодът, през който най-много трябва да внимавате, са летните месеци – края на юни и началото на юли до края на август – период, през който се срещат възрастните насекоми, способни да заразяват растенията. Наблюдението и бдителността обаче не са достатъчни, стане ли дума за цикадата по доматите. Градираните с опит препоръчват предприемането на мерки против цикадата да започне по-рано.

Възможни начини за защита от цикадата по доматите

Има различни мерки и методи, които може да предприемете, ако целта е защита от цикадата по доматите.

-          Употреба на препарати

Едва ли ще ви изненадаме, ако споменем думите „растителна защита“. Освен с цел лечение и унищожаване на вредителите, тя е и ценно средство за профилактика. Има препарати, чиято ефективност против цикади е многократно изпитана и доказана. Пръскането с инсектициди на доматите трябва да започне с цел профилактика от втората половина на юни и да продължи през интервали от около  12 дни до края на юли, за да сте сигурни, че е подействал методът и че доматите ви са защитени от нашествието на цикадите и от опасните заболявания, които носят тези вредители не само по доматите, но и по тиквите, картофите, пипера и други зеленчукови насаждения.

Един от най-често използваните препарати за растителна защита, който със сигурност сте чували, е ефективен и за цикадите, но препоръчваме да попитате за препарат специалистите в агро аптеката, от която ще го закупувате. Там могат да ви дадат ценни насоки за самото пръскане и употребата на препарата, както и други съвети, които ще ви помогнат да съхраните реколтата си непокътната от тези вредители.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

-          Плевене

Елементарен метод, които не изисква средства или химия, но е трудоемък. Ефективността му обаче оправдава вложените време и усилия. Плевенето помага, защото цикадата се среща в куп плевели, като унищожаването им съвсем естествено не ѝ позволява да се прехвърли на зеленчуците ви. Редовно унищожаване на плевелната растителност и най-вече на любимите на цикадата по доматите поветица и щир е ефективен метод за профилактика на проблема.

Как да разпознаем цикадата по доматите?

Макар да не видите насекомите и преди да сте станали свидетели на вредите по доматите, причинени от цикадата, има начин да заподозрете и дори да докажете, че вредителят е в градината ви. Това са пенестите образувания, подобни на пяна от сапун или разпенена слюнка върху листата и стъблата на растенията – гнездата на пенеща цикада, като пяната служи като сигурно убежище от неприятели и топлина за личинките на цикадата.

Така защитени те се отличават с висока степен на оцеляване, което означава твърде много вредители в градината ви, твърде много риск за зеленчуците ви и твърде бедна реколта в резултат на това. Ето защо оглеждайте растенията за издайническата пяна. Няма как да я сбъркате. Решите ли, че някои буквално се е изплюл върху растенията в градината ви, или че е изтръскал ръцете си, покрити със сапунена пяна – няма колебание, вредителят дебне, за да унищожи културите ви и обезсмисли труда ви.

Проблемът, свързан с цикадата по доматите, е, че не само унищожава реколтата и застрашава добива, но и унищожава самите растения. И тъй като тези вредители са многобройни заради защитеността на личинките и масовото им оцеляване, наличието им много бързо може да се превърне с огромна заплаха за зеленчуковите лехи и предприемането на мерки за борба с цикадата по доматите не търпи никакво отлагане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com