Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се предпазим от змии в градината?

12 септември 2023, 13:22 часа
Реклама

Въпреки че повечето змии не са отровни, не е много приятна изненада да намерите змия в градината си, особено ако имате малки деца у дома.

Реклама

Растения, които отблъскват змии

Грижата за двор или градина е много релаксираща дейност, но това спокойствие може да приключи, когато откриете змия да се разхожда наоколо. Ала ако разполагате със следните растения във вашия двор или градина, ще избегнете присъствието на змии и ще си осигурите по-безопасно пространство.

Лимонена трева

Змиите мразят растения със силна миризма, а лимонената трева със сигурност притежава тази характеристика. Грижите за този храст са много лесни. Освен, че ще се предпазите от змии, можете да си направите вкусен чай с това растение!

Невен

Интензивният аромат на цветовете на невена държи змиите далеч и освен това, ако го имате в двора си, може да разчитате на редица лечебни свойства, приписвани на невена. Струва си да се засади!

Драцена

Много популярна в някои страни, където змиите са в изобилие, за драцената, наричана още „сансеверия“ и „мечът на свети Георги“, се вярва, че предпазва от „уроки“ и лош късмет. Ако се чудите как да изплашите змиите в двора си, това растение с твърди, високи и остри листа може да е вашият избор.

Чесън

Ами, да: щом миризмата на чесън плаши дори вампирите от легендите, защо да не прогонва и змиите? Засаждането на чесън в задния двор е гаранция, че тези влечуги ще се държат на разстояние.

Ако видиш змия - ето какво ще ти се случи!

Пелин

Подобно на драцената, пелинът действа като репелент за змии поради формата, а не заради миризмата си. За разлика от „меча на свети Георги“ обаче, той изисква повече грижи, тъй като се нуждае от много слънце. Ето защо, ако се чудите как да изплашите змии в градината си, където е много слънчево, засадете пелин.

Индийски декоративен чесън

Това красиво слънчево декоративно растение изисква малко грижи и предпазва двора ви от змии. Можете да купите разсад онлайн или в магазини за озеленяване.

Тютюн

Миризмата на тютюн е толкова силна, че дори се използва в домашни препарати за премахване на градински вредители. Комбинацията му с друго растение е гаранция, че змиите няма да се доближат до дома ви.

Босилек

Това растение има много силен аромат и е един от начините да прогоните змиите от градината двор.

Лайм

Лаймът е вид лимон, чието храстовидно бодливо дръвче има много интензивен цитрусов аромат и затова държи змиите далеч. За да го отглеждате, трябва да имате добре дренирана почва, слънце и много вода.

Татул (дяволска смокиня)

За да се защити, това растение издава аромат, който на някои им напомня самия дявол. Змиите не го доближават.

Ако убиеш змия в двора – ето какво ще ви се случи според народните вярвания

Кактус

Змиите избягват кактусите заради бодлите им. Затова си струва да засадите кактуси в стратегически зони на градината, като помните, че по правило тези растения изискват много слънце и малко вода, тъй като произхождат от пустинен климат.

Други предпазни мерки за предпазване от змии

Отстранете всякакви отпадъци от градината. Стари гуми, остатъци от строителни материали, счупени вещи и т. н. са чудесни места за скриване на змиите. Поддържайте градината си чиста!.

Подстрижете тревата. Ако тя стане твърде висока, змиите ще имат по-лесно място за скриване. Заден двор с подстригана трева създава добре поддържан имидж на стопаните си и също така предотвратява появата на тези животни.

Не оставяйте боклук или храна в задния двор. Тези елементи са привлекателни за мишки и плъхове, които са лесна плячка за змиите. Тоест, като държите боклука в затворен контейнер и/или го изхвърляте редовно, избягвате два проблема едновременно – справяте се както с гризачи, така и със змии.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес