Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се преборим с кафявото гниене по гроздето

03 септември 2024, 22:06 часа

Кафявото гниене е заболяване засягащо овощните култури, включително и гроздето. То представлява сериозен проблем за лозарите, тъй като води до гниене на цветовете, листата и плодовете, което не само намалява добива, но и влошава качеството на гроздето. В резултат на инфекцията плодовете могат да придобият горчив вкус и да станат неподходящи за консумация. За да се намали въздействието на кафявото гниене, е важно да се предприемат ефективни действия за предотвратяване и контрол на болестта.

Ефективни методи за борба с кафявото гниене

Предприемането на правилни мерки срещу кафявото гниене е от ключово значение за запазване на здравето и качеството на гроздовите насаждения. Тези мерки включват както агротехнически, така и химически подходи, които, комбинирани, могат значително да намалят риска от разпространение на болестта.

Какво да направите, ако зеленото грозде започне да гние?

1. Агротехнически мерки

Агротехническите мерки представляват важна част от цялостната стратегия за борба с кафявото гниене по гроздето. Те са насочени към създаване на оптимални условия за растеж на растенията и минимизиране на риска от заразяване:

  1. Избор на подходящо място за засаждане: Засаждането на лозята на добре проветриви места може значително да намали риска от развитие на болестта. Въздушният поток помага за намаляване на влажността около растенията, което е важно за предотвратяване на развитието на гъбични инфекции.
  2. Премахване на нежелани растения: Изкореняването на саморасли сливи, джанки, трънки и други издънки в близост до лозята е важно, защото те могат да бъдат потенциален източник на инфекция. Премахването на тези растения ще помогне за ограничаване на разпространението на гъбичния паразит.
  3. Редовна резитба и грижа за растенията: Подрязването и премахването на болни или повредени клони е важна част от грижата за гроздето. Това помага за поддържане на здравето на растенията и намалява риска от разпространение на болестта. Големите рани, получени при резитба, трябва да бъдат обработени със специални бои или замазки, за да се предпазят от инфекции.

грозде

2. Химически методи за борба

Химическата борба срещу кафявото гниене по гроздето включва използването на специализирани препарати за пръскане, които помагат за предотвратяване и контрол на разпространението на болестта:

  1. Пръскане с бордолезов разтвор: Първото третиране с бордолезов разтвор трябва да се извърши рано през пролетта, преди пъпките да започнат да се разпукват. Това помага за унищожаване на евентуални спори на гъбичките, които може да са презимували в растението.
  2. Пръскане по време на цъфтеж: Второто пръскане е необходимо да се извърши, когато цветята започват да се развиват, използвайки подходящ препарат. В този момент растенията са особено уязвими и защитата е от изключително значение.
  3. Допълнителни третирания при нужда: При благоприятни условия за развитието на болестта, като влажно време, е необходимо да се правят повторни пръскания през целия период на цъфтеж и дори след него. Това ще осигури продължителна защита на гроздовите насаждения.
  4. Есенно третиране: Пръскането с бордолезов разтвор през есента, когато листата започнат да опадат, също е ефективна мярка за предотвратяване на бъдещи инфекции.

Как да преборим сивото гниене по гроздето

Борбата с кафявото гниене по гроздето изисква комбиниран подход, включващ както агротехнически, така и химически мерки. Редовната грижа за лозята, правилният избор на място за засаждане и подходящите химически третирания могат значително да намалят риска от разпространение на тази опасна болест. Всеки лозар трябва да има предвид особеностите на своите насаждения и да избере подходящи мерки, които да предпазят гроздето от загуби и да осигурят добра реколта.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес