Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървете от плевелите без химия

20 май 2024, 18:28 часа

Плевелите са неканен гост във всяка градина. Те отнемат влагата, светлината и хранителните вещества от култивираните растения, развалят външния вид на градината и понякога дори се превръщат в място за размножаване на вредители.

Борбата с тях изисква постоянна грижа и интегриран подход. Но опитните градинари знаят някои трикове, които помагат в случая.

Как да се избавите от плевелите?

В случая превенцията е най-важна. Трябва да започнете да се борите с плевелите, преди да се появят. Прекопаването на почвата през есента унищожава кореновата система на многогодишните плевели и не позволява на семената да поникнат през пролетта.

Дълбокото копаене позволява да „погребете“ семената на плевелите на голяма дълбочина, където те не могат да покълнат.

По-лоши от плевели: Растенията, които НЕ трябва да засаждате в градината си

След засаждането е важно да се предотврати появата на нови плевели. Редовното плевене е в основата на борбата с тях.

Младите плевели могат лесно да бъдат отстранени на ръка или с малки инструменти като мотика или плосък нож. Редовното разрохкване на почвата около растенията не само премахва плевелите, но и подобрява аерацията на почвата.

Мулчирането е друг ефективен начин за потискане на плевелите. Мулчът е слой от органичен или неорганичен материал, който се поставя върху повърхността на почвата.

Мулчът блокира светлината, необходима за покълването на семената на плевелите, задържа влагата в почвата и предпазва корените на растенията от прегряване. Като мулч могат да се използват слама, дървени стърготини, торф, компост, натрошена кора, агрофибър или черен полиетилен.

Правилното редуване на културите също играе важна роля в борбата с плевелите. Редуването на различни култури в една зона не позволява на плевелите да се адаптират към определени условия.

Например, след непрекъсната сеитба на култури (зърнени култури, треви) се препоръчва да се засаждат култури, които изискват интензивна обработка на почвата (картофи, домати), което ви позволява ефективно да се борите с многогодишните плевели.

Създаването на благоприятни условия за растеж на градинските куктури е ключов момент в борбата с плевелите.

Здравите и енергични растения са по-способни да се конкурират с плевелите за ресурси. Осигурете на растенията достатъчно влага, светлина и хранителни вещества.

Борбата с плевелите е непрекъснат процес, който изисква внимание и усилия. В случая може да се използват и хербициди. Но употребата им има своите тънкости, за да се сведе до минимум вредата от тях.

През пролетта, преди засаждане, можете да третирате с хербициди. Хербицидите са химикали, които убиват плевелите.

Когато избирате хербицид, трябва да вземете предвид вида на плевелите, вида на културата и степента на заразяване. Важно е да спазвате стриктно инструкциите за употреба, за да не навредите на културните растения, на здравето си и на околната среда.

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес