Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да прогоним колорадския бръмбар без никакви препарати

27 май 2024, 02:30 часа
Реклама

Колорадският бръмбар е един от най-омразните вредители за всеки градинар. Неговото присъствие може да съсипе картофените насаждения и да причини сериозни щети. Но как да се отървем от него, без да използваме химикали? Оказва се, че това е напълно възможно. В следващите редове ще ви предложим няколко ефективни метода, които са не само безопасни, но и лесни за изпълнение.

Ароматната защита на кориандъра

Един от най-ефективните начини да прогоним колорадския бръмбар е чрез използването на миризми, които той не понася. Опитните градинари съветват да използвате кориандър. При засаждането на картофи, добавете няколко семена кориандър в дупките за засаждане. Този метод не само ще предпази картофените насаждения, но и ще отблъсне вредителите далеч от вашата градина.

Колорадски бръмбар: Как да се справим с опасния вредител в градината?

Засаждане на боб и невен за допълнителна защита

За още по-ефективна защита, засадете боб и невен около периметъра на картофените лехи. Тези растения създават естествена бариера, която колорадският бръмбар избягва. Това е един прост, но ефективен начин да запазите вашите картофи здрави и непокътнати.

пепел

Разтвор от дървесна пепел

Друг отличен метод за предпазване на зеленчуците е използването на разтвор от дървесна пепел. Смесете 100 грама пепел с 10 литра вода и пръскайте сутрин, един-два пъти седмично, преди цъфтежа на растенията. Тази смес създава непривлекателна среда за колорадския бръмбар и помага да се избегне нашествието му.

Чудесата на царевичното нишесте

Градинарите с опит споделят, че царевичното нишесте също върши чудеса в борбата с колорадския бръмбар. Поръсете листата на картофите с царевично нишесте и ги напръскайте с малко вода. Този капан действа унищожително на вредителя и ще го убие.

Направете това и нито един колорадски бръмбар няма да доближи картофите в градината ви

Борови стърготини за дълготрайна защита

Още един ефективен метод е използването на борови стърготини. Поръсете почвата около картофените растения веднъж на две седмици. Този метод създава неблагоприятни условия за колорадския бръмбар и помага да се предпазят насажденията.

Справянето с колорадския бръмбар без използване на химикали е не само възможно, но и лесно изпълнимо. Чрез използването на натурални методи като кориандър, боб, невен, разтвор от дървесна пепел, царевично нишесте и борови стърготини, можете ефективно да защитите вашите насаждения. Надяваме се, че тези съвети ще ви бъдат полезни и ще ви помогнат да се справите с този омразен вредител.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес