Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поливате доматите в жегата - доказана схема

22 август 2024, 09:43 часа

За да запазите реколтата от домати, е важно да знаете как и кога да ги поливате правилно. Aко знаете някои прости правила, тогава с помощта на редовно поливане можете не само да осигурите необходимата влага, но и да активирате силата на растението, за да се предпази от суша.

Как се поливат доматите в жегата?

В горещо време доматите трябва да се поливат с топла вода - не от кладенец и не гореща вода, която е била на слънце цял ден. Защо това е важно ? Защото в случая опитните градинари предварително подкиселяват тази течност. Те добавят оцетна киселина към водата - тя активира силите на растението, когато има суша. Растението получава повече ресурси, за да издържи на екстремни горещини и благодарение на това се развива и расте по-добре. За поливане на домати - това може да бъде обикновен трапезен оцет 9% или ябълков оцет.

Семената на доматите ще издържат до пролетта, ако направите това

Този разтвор може да се използва и за поливане на краставици, сладки пиперки, патладжани и други култури. Пропорцията за поливане е 150 гр оцет на 10 литра вода. Този обем вода трябва да се раздели поравно за поливане на десет растения.

Подобно подкисляване ще бъде полезно и за тези растения, които са засегнати от цъфтежно гниене. В случая се прилагат калциеви препарати в корените и по листата, но няма резултат от това подкисляване, тъй като калцият и много други елементи не се усвояват от растенията поради различните характеристики на почвата.

Трябва обаче да запомните важно правило - необходимо е да прилагате киселинен тор след обилно поливане на растението. Важно е, че преди да подкиселите почвата, трябва да полеете домати, чушки, патладжани или други растения с обикновена вода и едва след това да ги наторите, например, полейте с литър обикновена вода в корена всяко растение и след това добавете разтвор с оцет.

Също така в жегата е важно да се определи подходящото време за поливаме доматите - сутрин или вечер. Ако поливаме доматите в силната жега сутрин, водата просто ще се изпари от земята за един ден, а кореновата система на доматите ще бъде суха и ще се нагрее още повече през деня.

Поливането вечер ще бъде много по-добро - земята ще се охлади през нощта, влагата ще остане по-дълго и растението ще може да се възползва повече от това поливане и подхранване. Ако поливаме вечер, тогава трябва да знаете, че през нощта кореновата система се охлажда и до сутринта доматът започва да работи и изпомпва влагата през листата, помагайки на плодовете да се напълнят.

Също така не се препоръчвам да издърпвате всички плевели в жегата - на този етап те помагат да се засенчва растението, така че кореновата система на доматите да не се нагрява, а да е възможно най-овлажнена и охладена.

Само опитните градинари правят това с доматите през есента

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес