Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поливаме пипера през летните горещини?

17 август 2024, 14:11 часа

Пиперът е традиционен за родната кухня и се използва както за салати, туршии и ястия, така и като люта подправка, въпреки че родината му е в тропическите части на Америка. Употребата на пипер така е навлязла у нас, че в някои славянски страни наричат „камбата“ болгарский перец (български пипер).

У нас се отглеждат разнообразие от сортове, чиито плодове се различават по своя вкус – сладки, лютиви, както и по своите форми, тегло и размери, но между всички тях има нещо общо – необходимостта от полагане на адекватни грижи, за да достигнат плодовете до максималните си размери, както и за да е богата реколтата.

Сред тези грижи ключови са изборът на семена, подготовката на почвата, изборът на препарати за растителна защита, които ще предпазят пипера от най-честите заболявания и вредители, които го поразяват и заплашват да унищожат реколтата изцяло, адекватното торене и поливане.

Как да поливаме пипера правилно, така че да му осигурим нужната влага, без да прекаляваме и без да създаваме излишна влажност, която увеличава риска от заболявания като брашнестата мана, е от ключово значение за развитието на тези растения от семейство картофови. Летните горещини изискват още по-точно и прецизно поливане на пипера, за да не се допусне нито изсъхване на растенията, нито преполиване.

Поливане на разсада на пипера - ето как се прави, за да е богата реколтата

Как да поливаме пипера – съвети на опитните градинари

Макар да е многогодишно растение, пиперът обикновено се отглежда като едногодишно у нас, което води до нуждата да се полива още по-внимателно и адекватно, тъй като, подобно на всички едногодишни растения, той страда от бързо изсъхване на горния слой почва в горещините и има риск от прегряване на корените. Сред ключовите въпроси, чиито отговори е важно да знаете, ако ще отглеждате пипер, е колко често, как и кога да поливаме пипера, за да се радваме на богата реколта.

Преди всичко е важно да знаете, че пиперът страда както от засушаването и липсата на адекватно поливане, така и от преполиването, което прави определянето на точните интервали и количества вода, които да осигурите, толкова важно. Друга важна особеност на тази култура е, че тя се нуждае от различни количества вода по време на различните периоди от развитието си. Най-общо можем да ги разделим на два периода и да разгледаме нуждите на пипера по време на всеки от тях:

-          Как да поливаме пипера до настъпване на плододаването?

През това време от годината температурите все още не са толкова високи, което не налага често поливане. И все пак не бива да се допуска да пресъхне почвата, да прегреят корените си, защото това ще се отрази отрицателно на развитието на растението и на образуването на цветове, които ще се превърнат в плодове. Не е редно и да се преполива, за да не загният плитко разположените корени. Златната среда  е идеална за пипера по време на този период от развитието му. Но къде е тя?

Експертите съветват – поливайте веднъж на 10-тина дни и ще минимизирате риска от грешки и неадекватна влажност на пипера. Дъждуването не плаши пипера, напротив, но до началото на цъфтежа, след което е важно за високия добив пиперът да се полива в корените. Препоръчва се и разрохкване на почвата след поливане, за да се осигури повече кислород.

Колко често е поливането на пипера след засаждане?

-          Как да поливаме пипера по време на плододаването?

Пиперът плододава през горещините. Комбинацията от плитки корени, горещини и риск от върхово гниене и деформиране на плодовете, прави по-честото поливане през този период от развитието на пипера, важно. В зависимост от времето, температурите, в коя част на страната се отглежда, дали е в равнинни територии, или на по-голяма надморска височина, пиперът по време на плододаване следва да се полива между един и два пъти в седмицата.

Може да се ориентирате по почвата – тя не трябва нито да е напълно засъхнала, нито да плува във влага. Именно горният слой на почвата ще ви ориентира дали е време да поливате пипера и дали поливането да е един, или два пъти в седмицата. Възможно е при изключителни жеги да се налага и по-често поливане, но това е рядкост.

Ако отглеждате пипер на голяма надморска височина, където лятото е кратко, преустановете поливането 10-тина дни, преди да е настъпило времето да приберете реколтата. Така ще улесните и забързате узряването, което  ще позволи да приберете реколтата в срок, въпреки че е кратко лятото.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес