Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поливаме краставиците в жегата?

25 юли 2024, 14:30 часа

Неправилното поливане на краставиците в горещо време може да доведе до загуба на реколта. Дори опитите градинари допускат грешки при поливането на насажденията в жегата.

Как да поливаме краставици в горещо време

Първо, в жегата не трябва да поливате краставици не само през деня, но и сутрин. Преминете към вечерно поливане. Сутрин и следобед можете да поливате само пътеките между лехите, а не самите краставици.

6 причини да ядете краставици в жегата

Второ, при горещо време е строго забранено да държите оранжерията затворена. Ако нощната температура не е по-ниска от 15-16 градуса, не е нужно да затваряте оранжерията през нощта. Освен това в горещо време е необходимо да се събират краставици възможно най-често, така че растенията да изискват по-малко вода.

Поливайте насажденията само с утаена вода, чиято температура трябва да бъде най-малко 25 ° C - в този случай растенията ще получат само необходимото количество вода, а излишъкът ще се изпари.

В студено или облачно време е по-добре да се ограничи поливането на насажденията. В случая корените им не абсорбират добре влагата и ако има излишна вода, те загниват. Не забравяйте също, че ако се използва студена вода за поливане, растението ще се разболее и цветовете му ще окапят.

Преди цъфтеж насажденията обикновено се поливат два пъти седмично. Разходната норма на вода в случая е 4-5 литра на 1 квадратен метър площ. В периода на растеж насажденията се поливат веднъж на всеки пет дни със същото количество вода.

След появата на плодовете и до края на активната реколта от плодове, е необходимо поливане три пъти седмично, като консумацията на вода за едно поливане трябва да се увеличи до 8-12 литра на 1 квадратен метър площ.

От средата на август до края на сезона краставиците се поливат не повече от веднъж на всеки 10 дни, като се използва по 3-4 литра вода на 1 квадратен метър площ.

Тъй като влагата трябва да се разпределя равномерно върху земята, се препоръчва растението да се полива не отгоре, над листата, а в корена. В същото време не забравяйте, че почвата в кореновата шийка трябва да остане суха, което означава, че краставиците трябва да се поливат с тънка струя вода.

По-добре е да се въздържате от поливане с маркуч, тъй като силният поток вода разяжда почвата и може да увреди кореновата система на растенията.

Поливането в корена може да се комбинира с пръскане. При топло, но облачно време можете да навлажнете краставиците по всяко време, но при горещо време това трябва да се направи рано сутрин или вечер.

Правилното поливане на краставиците е едно от условията за богата реколта. Тези съвети ще ви помогнат да запазите вашите градински растения и да увеличите реколтата си.

След поливане на краставиците - ето какво точно трябва да направите

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес