Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да подготвим райграса за студа през зимата

24 октомври 2024, 07:55 часа

Зеленият райграс е съществена част от двора на много съвременни български къщи. Той не само създава приятен и свеж фон за вашите цветни лехи, но и осигурява безопасна площ за игри, упражнения и разходки боси. За да запазите красотата и здравето на вашата морава през зимата, е важно да подготвите тревата правилно преди студените месеци. В тази статия ще разгледаме какви стъпки трябва да предприемете, за да гарантирате, че вашият райграс ще остане свеж и зелен, когато пролетта настъпи.

Почистване на тревните площи

Първата стъпка в подготовката на райграса за зимата е да се почисти тревната площ. С помощта на градинско гребло премахнете всички паднали листа, клони и увехнали части от тревата. Натрупването на органичен материал може да доведе до загниване на тревата, както и до поява на мъх, което ще затрудни нейното оцеляване през зимните месеци.

Най-честите грешки за поддържане и засяване на райграс

Окосете правилно райграса

След почистването идва ред на косенето. Важно е да оставите райграса с дължина между 5 и 7 см преди зимата. Ако оставите тревата твърде къса, корените й може да се увредят от студа. Косенето не трябва да бъде прекалено често през есента, защото тревата забавя своя растеж. Достатъчно е да косите веднъж на две седмици, като последното косене трябва да е в края на октомври.

Торене за здрав тревен килим

Подхранването на тревната площ преди зимата е също много важно. Изберете специално създадени торове за тревни смеси, които ще подготвят тревата за зимните условия и ще й помогнат да се възстанови по-бързо през пролетта. На пазара има множество варианти за торове, включително такива, които елиминират мъх и предотвратяват неговото появяване. След като наторите, не забравяйте да полеете тревата, за да може хранителните вещества да се абсорбират от почвата.

Как да премахнем плевели в райграса

Аериране за подобрен достъп до кислород

Аерирането е процес, при който почвата се надупчва, за да се осигури по-добра циркулация на въздуха и да се подпомогне дренажът на влагата. Това може да се направи с вила или със специални аериращи обувки. Оптималната дълбочина на дупките е около 20 см. След като извършите аерирането, е препоръчително да оставите тревната площ непокътната за 2-3 дни, за да не повредите корените.

Предпазване на райграса от студа

Преди настъпването на сланите и по-студеното време, е добра идея да покриете райграса със слой торф или сух компост. Това не само ще предпази тревата от студа, но и ще подхрани почвата, като осигури на тревата допълнителни хранителни вещества, които ще й бъдат нужни за успешно презимуване.

Подготовката на райграса за зимата не изисква много усилия, но правилното изпълнение на основните стъпки ще гарантира, че тревата ви ще остане здрава и красива. Почистването, правилното косене, торенето, аерирането и предпазването от студа са основните дейности, които ще помогнат на райграса да премине през зимата безпроблемно. С малко грижа, вашата морава ще бъде готова да се съживи с първите слънчеви лъчи през пролетта.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес