Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

13 май 2024, 15:33 часа

Градинарите имат много полезни съвети за тези, които се стремят към ползотворно градинарство. Например, като разберете как правилно да подготвите почвата преди засаждането на копър, можете да осигурите на растението удобни условия за растеж и развитие.

Реклама

Слънчева зона с насипен компост и плодородна почва е ключът към успешното отглеждане на тази непретенциозна култура. Трябва също да вземете предвид влагата на почвата и да не забравяте за характеристиките на грижите в зависимост от климатичните условия. Познавайки тези нюанси, можете да се насладите на свеж и ароматен копър директно от собствения си парцел.

Засейте копъра до ТЕЗИ зеленчуци, за да се радвате на изобилие

Как да подготвим почвата преди сеитба на копър?

Подготовката на почвата преди засаждането на копър е важна стъпка, която определя качеството на бъдещата реколта във вашата градина. Опитните градинари знаят, че този процес може да бъде разделен на три етапа, за да осигури на растенията най-добрите условия за растеж и развитие.

Първият етап настъпва през есента: площта е внимателно изкопана и в почвата се добавят азотсъдържащи торове, като хумус, компост или минерални торове. Това ще позволи земята да бъде обогатена и подготвена за бъдещи култури. През пролетта лехите трябва да се прекопаят, за да се осигури добра вентилация и водопропускливост на почвата. Това ще позволи на корените на растението да се развият по-добре и да получат необходимото подхранване.

Добавете КОПЪР към билковата си градина

Накрая, 2-3 дни преди засяването на семената, почвата трябва да се напои обилно. Това ще помогне да се осигури на растенията влага и да се ускори покълването.

Освен това е важно да запомните за сеитбообращението - отглеждане на различни видове култури на една и съща площ. Идеални „помощници“ за копъра могат да бъдат краставиците, цвеклото или зелето, които ще помогнат за подобряване на почвата и ще предпазят растенията от вредители.

За да може копърът да расте бързо и изобилно, той трябва да бъде правилно подхранен. За да направите това, можете да използвате различни торове като урея, лопен или хумус. Можете да изберете тор въз основа на специфичните нужди на почвата и растенията.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес