Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отгледаме слива от костилка? Този метод не се проваля НИКОГА!

13 септември 2024, 14:53 часа

Много от нас не могат да си представят домашна градина без овощни дървета, особено различни сортове сливи. Най-често ги отглеждаме от закупен разсад, но това не е единственият достъпен метод. Интересното е, че слива може да се отгледа и от семка, но само най-търпеливите и упорити ще успеят. Ето как.

Кои сливи да отглеждате от семена?

Не всеки иска да купи разсад, въпреки че мнозина мечтаят за домашна овощна градина, пълна с плодоносни сливови дървета. За такива хора отглеждането на сливови дървета от костилка изглежда идеално. Това е интересен метод, който ви позволява да получите свое собствено плодоносно дърво, но за някои хора резултатите може да са малко разочароващи.

Още: Хедър: Често се бърка с пирен, но ще ви радва с цветове до първа слана

Дърво, получено от семе, няма да даде идентичен плод. Те могат да бъдат по-дребни и по-малко вкусни от тези на родителското растение. Слива, отгледана от семка, започва да дава плодове само няколко години след засаждането в градината. Това е риск, с който трябва да се съобразите, когато избирате този нестандартен метод за размножаване на сливата. Въпреки това си струва да опитате, защото получаването на голямо дърво от малка остилка е изключително удовлетворяващо.

Някои сливи се отглеждат от семена по-лесно от други. Видовете, които работят най-добре, са тези, които често растат диви и се справят добре в нашите климатични условия.

- Черешова слива

- Слива мирабел

Още: Магданозът вирее почти през цялата година. Как и какви сортове да отглеждаме?

- Вангенхаймска слива

Как да отгледате слива от костилка - стъпка по стъпка

Искате ли да опитате силите си в отглеждането на слива от костилка? Първата стъпка към успеха е да изберете здрави, плътни и зрели плодове от сортове, които са добре адаптирани към нашия климат.

Още: Как да засадите азалии през септември, така че да цъфтят като луди през пролетта

1.Разрежете зрелите сливи наполовина и отстранете костилките. За да увеличим шанса за успех, дори ако планираме да отгледаме само едно дърво, си струва да съберем няколко костилки.

2. След като са почистени, трябва да прецените дали костилките стават за засаждане. За целта ги хвърлете в купа с вода. Интересуват ви само падналите на дъното семки – останалите изхвърлете.

3. Поставете избраните и почистени костилки върху хартиена кърпа. Оставете ги за няколко дни на сухо и проветриво място, където няма да се излагат на пряка слънчева светлина.

4. Поставете ги в найлонов плик, напълнен с леко влажен компост, завържете ги и ги поставете в хладилника за 6-8 седмици. Можем също така да ги стратифицираме естествено, като ги оставим в градината през късната есен, за да останат на хладни зимни условия през следващите седмици.

5. След 6-8 седмици стратификация можете да проверите дали семената са започнали да поникват. Ако това все още не се е случило, можете да ги отворите с лешникотрошачка или чук, за да разкриете скритите вътре семена. Внимавайте да не ги повредите.

След като се появят малки коренчета, засадете семената в саксии или направо в градината. Отглеждането в контейнери има по-голям шанс за успех, защото можете да контролирате условията, в които растат сливовите дървета.

Напълнете саксиите с пропусклив субстрат с pH 5,5-6,5. Смес от градинска пръст, пясък и компост ще работи добре. Засадете семената на дълбочина 3-5 см. Накрая полейте.

През следващите седмици се уверете, че субстратът е постоянно влажен, но не мокър. Саксиите се съхраняват в помещение с температура между 15 и 24°C. Поставете ги на място, където има много слънце.

Когато младите сливови дръвчета пораснат няколко сантиметра, ги пресадете в по-големи съдове и продължете да се грижите за тях. Обикновено само след 1-2 години разсадът е достатъчно голям, за да го засадите в градината и да се надявате, че ще пусне корени.

На постоянно място в градината може да се засадят разсади с височина 30-60 см, които имат силна коренова система. Най-доброто време за това е пролетта и началото на есента.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес