Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отгледаме лалета и други пролетни цветя на закрито през зимата

22 октомври 2024, 11:16 часа

Най-хубавата част от пролетта е, когато всички луковици, които сте засадили, започнат да изникват от земята, боядисвайки двора ви с цвят след дългата сива зима. За съжаление, трябва да изчакате шест месеца, за да цъфтят, но ако сте нетърпеливи, можете да отглеждате тези цветя на закрито, като започнете сега.

Още: Кои дървета и храсти да засадите по това време на годината?

Идеята е проста и не е нужно да сте опитен градинар, за да я реализирате: можете да поставите луковиците в саксия или стъклена ваза и да ги оставите да цъфтят вътре, като жив букет. След като прецъфтят, луковицата е изразходвана, така че можете да я хвърлите или компостирате.

Как да засадите стайни луковици в саксии

Повечето луковици предпочитат да бъдат засадени в саксия в среда за саксии. Потърсете смес за саксии без почва, която върши чудесна работа за задържане на влагата, като същевременно позволява оптимален дренаж. Когато избирате саксия, ще ви трябват 7 - 10 сантиметра пространство за отглеждане под луковицата.

Когато сте готови да засадите луковиците, оставете корените на луковиците да престоят в топла вода за една нощ. На сутринта добавете 7 - 10 сантиметра среда за саксии на дъното на саксията, след което поставете луковиците си с острата страна нагоре и корените надолу.

Можете да засадите луковиците толкова близо една до друга, колкото желаете, дори да се докосват. Покрийте ги с повече среда за саксии, като оставите горните 2 сантиметра на луковиците непокрити. Натъпчете саксийната среда с пръсти – трябва тя да е доста добре компресирана, за да държи вашите луковици на място, когато растат цветя. Поливайте средата за саксия, докато цялата почва е влажна.

Как да засадите стайни луковици в стъклени вази

Има втори метод за засаждане на луковици. Те могат да бъдат засадени във високи стъклени вази, вкоренени само в камъчета или стъклени мрамори, което създава добра визия. Все още ще трябват 4 -7 сантиметра мрамори или камъчета под луковиците, но вместо да покриете луковиците, ще добавите точно толкова, колкото да покриете корените на луковиците, закрепвайки ги. Напълнете вазата с вода, покриваща само корените, не повече.

И в двата случая сега взимате саксийните луковици и ги излагате на студено за точното време според списъка по-долу. Идеалната температура е около четиридесет градуса и по време на периода на охлаждане трябва да сте сигурни, че проверявате нивата на влага на средата за вкореняване или водата на всеки няколко седмици, за да сте сигурни, че средата за саксии е все още влажна.

По това време трябва да видите малки издънки за всяка от луковиците и знаете, че е време да ги внесете вътре и да продължите форсирането. Вашите саксийни растения ще трябва да останат на около 18.33 градуса по Целзий за тази част и все пак трябва да проверите за влага в саксийната среда.

Колко дълго да охлаждате:

  • Анемония: 8 седмици
  • Минзухар: 8 седмици
  • Кокичета: 10 седмици
  • Хиацинт: 12 седмици
  • Ирис джудже: 10 седмици
  • Нарциси: 15 седмици
  • Нарцис : 15 седмици
  • Лале: 14 седмици

Продължителността на цъфтежа ще варира в зависимост от цветето, но обикновено можете да очаквате да цъфтят няколко седмици.

Как да се грижим за растението

Още: Задължително направете това преди да върнете стайните растения на закрито

Когато тези луковици цъфтят, те са единични цъфтежи, така че не трябва да ги режете. Ако го направите, те няма да пораснат отново. След като цветята започнат да умират, можете да опитате да засадите луковиците навън, но обикновено нямам късмет с това, тъй като луковиците могат да бъдат капризни. Ако искате да опитате, отрежете стъблото на цъфтежа над листата, но трябва да оставите листата. Това е мястото, където се съхраняват всички хранителни вещества на луковицата. Оставете почвата в саксията да изсъхне напълно. Почистете изсушените луковици и ги съхранявайте до есента на хладно и сухо място. Можете да ги засадите навън, след като лятото свърши.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес