Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да накарате орхидеята да цъфти дори през зимата?

26 октомври 2024, 18:04 часа

Орхидеята е едно от най-популярните стайни растения поради лесната грижа. Въпреки това, понякога се превръща в истинско изкуство умението да го накарате да цъфти.

Когато дните станат по-къси, цветята просто не получават достатъчно светлина, за да си набавят необходимата енергия. Орхидеите например обичат светлината - около 12-14 часа на ден.  

Освен това орхидеите са тропически растения и когато настъпят есенните студове, те забавят растежа си и се фокусират върху запазването на енергията си, а не върху цъфтежа. Можете да използвате хранителни вещества, за да помогнете на вашите цветя. Не е необходимо да използвате скъпи торове от магазина.

Орхидеята ще цъфти с години, ако я поливате така

За целта може да разчитате на утайка от кафе и яйчена черупка.

Трикове за стимулиране цъфтежа на орхидеята

Не изхвърляйте използваната утайка от кафе. Тя е отличен източник на азот, който помага на листата да растат по-силни и здрави, така че растението да може да съхранява повече енергия.

Утайката от кафе насърчава растежа и предпазва от вредители, тъй като повечето насекоми не понасят миризмата на кафе.

За да подхраните орхидеята с кафе, трябва да разредите една супена лъжица от тази съставка със студена вода и да поливате растението веднъж месечно. 

Натрошените яйчени черупки укрепват корените, така че растението получава повече хранителни вещества, а също така влияе върху хормоналните функции, което помага на стайните растения да цъфтят. 

Яйчените черупки са отличен естествен източник на калций, който може да помогне за предотвратяване на проблеми като гниене на цветята и да подобри цялостното здраве на растенията. Орхидеите могат да се възползват от допълнителния калций, за да укрепят корените си и да поддържат здрави листа. Можете да смелите черупките на яйцата и да ги смесите заедно с пръст или да ги накиснете във вода, за да направите обикновен „чай“ за поливане на растенията.

Важно е да изплакнете добре черупките. Ако там останат частици, това ще доведе до развитие на вредители. След това оставете черупките да изсъхнат и смелете. След това можете или да разредите сместа във вода и да я напоите, или да я добавите директно в почвата.

Черупките на яйцата бавно ще се разградят и ще осигурят постоянен приток на хранителни вещества, за да помогнат на стайното растение да цъфти.

Вермикомпостът е един от най-добрите естествени торове за стайни растения. Той е богат на азот, фосфор и калий. Това са трите основни хранителни вещества, от които цветята се нуждаят, за да са здрави.

Азотът стимулира растежа на листата, калият помага за регулиране на приема на вода, а фосфорът е хранително вещество, необходимо за отглеждането на цветя.

Вермикомпостът изобилства от хранителни вещества и подобрява дренажа. Можете да го смесите директно с почвата в саксите или да я поръсите с него. 

През есенно-зимния период орхидеите изискват специални грижи, тъй като променливото време може значително да повлияе на тяхното здраве. По-специално, растенията може да се нуждаят от контрол на светлината, за да цъфтяват в кратки дни и ниски температури.

Сокът от този плод е най-добрият лек за болната орхидея

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес