Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да използвате калиев перманганат в градината: Тайната на опитните градинари

29 юли 2024, 14:28 часа

Калиевият перманганат е известен на мнозина като антисептик. Опитните градинари обаче знаят, че това вещество може да бъде изключително полезно в градината. От дезинфекция на почвата до борба с вредителите, коментираното вещество може да разреши много проблеми в градината.

Приложения на калиев перманганат в градината

Едно от основните приложения на калиев перманганат в градината е дезинфекцията на почвата. Преди засяване на семена или засаждане на разсад се препоръчва да се поливат лехите с разтвор на калиев перманганат с ниска концентрация (1-2 грама на 10 литра вода).

Само 1 чаша мляко и краставиците няма да имат прибиране

Това ще помогне да се унищожат патогенните микроорганизми и да се предотврати развитието на гъбични заболявания.

Третирането на семената с разтвор на калиев перманганат преди сеитба може значително да увеличи тяхната кълняемост и да предпази бъдещите растения от болести. За да направите това, семената се накисват в слаб разтвор (0,5 грама на 1 литър вода) за 20-30 минути, след което се измиват с чиста вода и се изсушават преди сеитба.

Калиевият перманганат е ефективен при борбата с определени видове вредители. Например, за да изплашите къртица, можете да напоите проходите на вредителя с разтвор със средна концентрация (3 грама на 10 литра вода). Същото решение може да помогне в борбата срещу листни въшки и паякообразни акари при пръскане на растения.

Редовното пръскане на растенията със слаб разтвор на калиев перманганат (1 грам на 10 литра вода) помага да се предотврати развитието на много гъбични заболявания, като късна болест, брашнеста мана и сиво гниене. Тази мярка е особено ефективна при отглеждане на домати, краставици и картофи.

В малки концентрации калиевият перманганат може да служи като тор, обогатявайки почвата с манган, който е необходим за фотосинтезата и метаболизма в растенията. Поливането със слаб разтвор (0,5 грама на 10 литра вода) веднъж на всеки две седмици може да стимулира растежа и развитието на растенията.

Преди началото на сезона се препоръчва да се третират оранжерии и парници с разтвор на калиев перманганат за дезинфекция. Това ще помогне да се отървете от гъбични и бактериални спори, останали от миналия сезон. За тази цел се използва разтвор със средна концентрация (5 грама на 10 литра вода).

При първите признаци на заболяване на растенията можете да извършите спешна обработка на засегнатите зони с концентриран разтвор на калиев перманганат (10 грама на 1 литър вода). Това е особено ефективно в борбата с черния крак в разсада и някои видове гниене.

Калиевият перманганат може да помогне за запазване на реколтата за дълго време. Преди съхранение зеленчуците и плодовете могат да се потопят за кратко в слаб разтвор на калиев перманганат (1 грам на 10 литра вода), което ще предотврати развитието на мухъл и гниене.

Предпазни мерки при употребата на калиев перманганат

Когато използвате калиев перманганат в градината, важно е да запомните предпазните мерки. Концентрираният разтвор може да причини изгаряния на кожата и лигавиците, така че при работа трябва да използвате ръкавици и предпазни очила. Освен това не трябва да се допуска предозиране, тъй като това може да доведе до инхибиране на растежа на растенията.

Алтернативи на калиев перманганат

Въпреки ефективността на калиевия перманганат, някои градинари предпочитат да използват по-екологични алтернативи. Те включват настойки от чесън, коприва и хвощ, които също имат антисептични и стимулиращи свойства. Изборът на продукт зависи от конкретната ситуация и предпочитанията на градинаря.

5 приложения на калиевия перманганат, които всеки градинар трябва да знае

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес