Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да използвате йод в градината през август?

29 юли 2024, 20:44 часа

Достъпно лекарство като йод ще бъде много ефективно средство за употреба в градината през август. Йодът е особено полезен точно в този момент, защото растенията стават особено уязвими към болести. 

Употреба на йод в градината през август

За да приготвите йоден разтвор, вземете средно голяма тенджера и изсипете около четири чаши вода в нея. След това добавете една голяма лъжица нишесте. Сварете сместа, за да постигнете състояние на паста. След това към състава се добавят около пет милилитра йод и се постига еднородна консистенция.

Йод в градината - ето кога и как се използва

Готовата субстанция се поставя в съд с десет литра вода и се разбърква старателно. След това може да се използва за пръскане на градинските култури. Този състав ще бъде отлична превантивна мярка срещу гниене на плодове, антропоноза, късна болест и други подобни заболявания.

Можете да провеждате превантивна процедура на всеки две седмици: това е безопасно за растенията. Струва си да се има предвид, че съставът не е предназначен за съхранение и след приготвяне трябва да се използва възможно най-скоро. 

Характеристики на приложението на йод в градината

Необходимо е изключително внимателно да използвате йод в градинарството, като първо го смесите с хумати. Когато се комбинира с хуминови киселини, този елемент се усвоява по-лесно от растенията.

По-добре е да замените спиртен разтвор на йод с калиев йодид 200 mcg (1 таблетка на 1 литър вода) и да го използвате като разтвор за кореново или листно подхранване.

Не по-малко ефективно е комбинирането на йод със суроватка, което също прави йода по-достъпен за растенията (10 капки алкохолен йоден разтвор трябва да се комбинира с 1 чаша суроватка, съставките се смесват се и се добавят към 10 литра вода).

Сред градинските култури, които реагират отрицателно на торенето с йод, са картофите, бялото зеле и царевицата.

Но такова торене определено ще бъде от полза за доматите, повишавайки концентрацията на захари, глюкоза, фруктоза, витамини и микроелементи в плодовете.

И все пак не бива да се увличате твърде много с йодните добавки, тъй като излишъкът от йод предизвиква допълнителна устойчивост на бактерии и гъбички. Достатъчно е да се извърши третирането два пъти на сезон: преди цъфтежа и при настъпване на неблагоприятни условия (поява на болести, преовлажняване, суша, застудяване).

Дефицит на йод в градината - по какво се познава

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес