Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йод – ключовата съставка при отглеждането на домати

07 август 2023, 12:22 часа

За опитните градинари качествената реколта от домати е от особено значение. За щастливия край на сезона може да се погрижи с един уникален помощник – йодът. Този минерал е от голямо значение за развитието на разсада от домати и за неговото продължително и здравословно разрастване след посадката в градината. За да се възползвате пълноценно от благотворните свойства на йода, е нужно да следвате няколко важни стъпки.

За да берете едри и месести домати, напръскайте ги с това през юли

След като сте посадили доматите в саксии е време да им осигурите подходящата стартова храна. Активната фаза на растеж при разсадата изисква особено внимание. За да се укрепи, тя се нуждае от йоден разтвор, който се приготвя лесно и бързо. Просто разтворете една капка йод в два литра вода и полейте нежните фиданки с този обогатен разтвор. Тази стъпка е от съществено значение за успешното развитие на доматите и гарантира, че те ще цъфтят по-бързо и ще дадат по-големи плодове.

Подхранване на доматения разсад с йод

Предпазва от вредители

Йодът не само предоставя необходимите хранителни вещества на доматите, но и ги предпазва от нападение на вредители. За да ги запазите здрави и безопасни, може да използвате прост метод за пръскане с йоден разтвор и прясно мляко. Препоръчително е тази процедура да се извършва на всеки две седмици, за да се гарантира оптимална защита.

Поливане и пръскане на доматите с йод - ключът към богата реколта

Подхранване с йод и прясно мляко

За да подсилим ефекта на йода при борбата с вредителите, е необходимо да приготвим разтвор за пръскане. За тази цел смесваме 1 литър прясно мляко с 15 капки йод и добавяме към 10 литра вода. Полученият разтвор се нанася обилно върху доматите, така че да овлажни добре листата им. Това помага за подобряване на абсорбцията на хранителните вещества и укрепване на растението.

След като се приложат всички необходими грижи с йод и прясно мляко, можете да очаквате изобилни и вкусни плодове. Йодът е ключът към здравословни и качествени домати, които ще се радвате да събирате от градината си. Бъдете последователни и внимателни в грижите си, и резултатите няма да закъснеят да се покажат.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес