Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Железен сулфат и урея - как е правилно да се използват през есента в градината

10 октомври 2024, 21:22 часа

Есента е решаващо време в борбата с вредителите и растителните патогени в градината. За тези цели се използват най-популярните препарати сред градинарите - железен сулфат и урея. Непосредствено преди употреба трябва точно да изчислите дозата.

Концентрацията на разтвора зависи от целта на употреба. По принцип трябва да се прави разлика между превантивно третиране на млади дървета, възрастни дървета и третиране на признаци на заболяване.

Третиране с урея и железен сулфат през есента

За третиране на млади градински дървета, както и иглолистни култури, се приготвя разтвор от 100-200 грама железен сулфат на кофа вода. Ако това са стари дървета, тогава ще са необходими 300 грама от продукта, което се разтваря в същото количество вода. Засегнатите дървета се третират с разтвор, приготвен от 500 грама железен сулфат, разреден в кофа вода.

Разтворът, с който трябва да полеете градината през октомври, за да се избавите от мравките

За третиране на вредители е препоръчително е да се използва урея (карбамид) срещу вредители. С негова помощ можете да се справите с нашествията на вредители. За целите на превантивното третиране на здрави дървета вземете 400 грама карбамид и разредете в кофа вода. Но ако трябваше да се справите с нашествието на насекоми, тогава можете да вземете 700 грама урея и да разтворите това количество в кофа вода. При ниски температури и по време на студове не се използва урея.

Уреята се отнася към азотни торове с висока концентрация. Количеството на азот в нея достига 46-50%. Произвежда се под формата на малки гранули, лесно разтворими в течност. При нагряване разтворимостта се увеличава. Когато попадне в почвата, веществото се разлага. Амидната форма се превръща в амоняк, след това в нитрат. Този процес позволява на растенията да получават азот в достъпна за тях форма за дълго време.

Карбамидът гарантирано повишава добива на всички видове култури. Бързо се абсорбира от растенията и насърчава растежа на зелена маса. В допълнение, пръскането на овощни дървета с лекарството в началото на пролетта забавя цъфтежа им, така че да не се случи по време на замръзване, което ще унищожи пъпките и яйчниците. Листното торене с урея е напълно безопасно за растенията – течността не изгаря листата и стъблата.

Въпреки всичките си полезни свойства, продуктът може да бъде опасен за насажденията. При нарушаване на правилата за използването му в почвата се образува газ амоняк. Може да повреди кореновите издънки. Твърде високата концентрация на агрохимикал в почвената смес също е нежелателна. Забавя развитието и растежа на растенията и намалява кълняемостта на семената. Лекарството, особено когато се прилага сухо, подкиселява субстрата, така че е необходимо да се използва дезоксидиращ агент.

Цветята, които НЕ трябва да засаждате в градината си

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес