Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извиване на листата на доматите - ето какво трябва да се направи

06 юли 2024, 09:41 часа

Усуканите листа на доматите могат да бъдат предупреждение за болести, които могат да намалят значително реколтата.Причините за усукване могат да бъдат недостатъчно или прекомерно поливане, болести по храстите или излишък от торове.

За лечение се препоръчва навреме да се поливат домати, да се откриват и лекуват заболявания, да се прилага калциев нитрат в случай на дефицит на калций.

Най-ефективните методи против усукване на листата на доматите

Извиването на листата на доматите във вашата градина може да бъде ранен симптом на заболяване, което може да унищожи цялата ви реколта. И ако искате да приберете богата реколта, трябва незабавно да се погрижите за правилното третиране на храстите.

Може да има няколко причини за тази деформация: неправилна грижа, заболяване и липса на хранителни вещества. И преди да започнете да се тревожите твърде много, трябва да обърнете внимание на няколко важни фактора.

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Поливане - една от най-честите грешки на градинарите е неправилното, а именно недостатъчното поливане на доматите. Тогава листата започват да се извиват и намаляват скоростта на изпаряване на водата. Между другото, листата също могат да реагират на излишната влага през дъждовния сезон.

Усукването на листата може да означава, че доматите са засегнати от вертицилоза, бактериоза или апикално гниене. И за да определите дали наистина е инфекция, погледнете съпътстващите симптоми: пожълтяване на стъблата и листата, появата на петна по плодовете, гниене на върха.

Излишни торове - понякога торенето наистина можда да е твърде обилно, така че е важно да не прекалявате. И след като установите какво точно е причинило проблема, можете да пристъпите към неговото решаване.

Лечението трябва да започне възможно най-скоро, след като забележите проблеми. Имайте предвид, че през лятото доматите трябва да се поливат на всеки 2-3 дни. И когато има продължителни дъждове, се препоръчва лехите да се покрият с филм с отвори за въздух. Когато валежите са твърде чести, това също може да доведе до отмиване на хранителни вещества, така че може да помислите и за торене.

И ако лехите вече са заразени, те трябва незабавно да бъдат третирани срещу вредители. Ако не можете сами да определите болестта, можете да използвате универсални инсектициди за домати. Ако обаче зеленчуците са заразени с бактериоза, по-лесно е просто да ги премахнете от градината си, отколкото да ги лекувате.

Ако листата се извиват поради недостиг на калций, можете да използвате калциев нитрат за торене -  25 грама от веществото трябва да се разредят в 10 литра вода и да се излеят под всеки храст.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес