Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изсипете чаша от това в кофа с вода и ще получите най-добрия тор за краставици

06 август 2024, 11:24 часа

Искате ли да увеличите добива на краставици и да приберете реколта от вкусни и хрупкави плодове?Използвайте тор, който е може би най-ефективният за популярната градинска култура сред градинарите с опит. За да го приготвите, ще ви трябва една чаша дървесна пепел.

Какви ползи носи пепелта за краставиците?

Неизгорелите дървесни остатъци съдържат много важни компоненти за растението. На първо място, това са калций, калий, фосфор, магнезий и бор. В пепелта няма азот. Но невинаги раставици се нуждаят от този микроелемент.

Торене на краставиците с дървесна пепел

Разбира се, можете да използвате пепелта като тор в суха форма. Достатъчно е просто да поръсите пепел върху почвата под растението и да го полеете. Но градинарите с опит препоръчват употребата на един тор. Освен това в приготвянето му няма нищо сложно. Вземете голям съд, изсипете в него 10 литра вода и добавете една чаша пепел. Разбъркайте добре получената течност и я използвайте за поливане на краставиците в корена. За всеки 1 m2 трябва да има приблизително 4 литра приготвен течен продукт.

Този тор ще съживи краставиците само за 1 нощ

Пепелта е не само чудесен тор, но и добро средство срещу неканени „гости“ в градината.

Достатъчно е от време на време да поръсвате храстите с пепел и градинската култура най-вероятно ще бъде защитена от листни въшки, акари и коремоноги. Въпреки това си струва да се подчертае, че тютюневият прах е по-ефективен в това отношение от пепелта.

Дървесната пепел има много полезни свойства за растенията. Може да се използва като естествен тор с високо съдържание на фосфор и калий, а също и като ефективно средство срещу гъбични заболявания. 10-14 дни след прилагането на тора се препоръчва да се приложи инфузия на пепел под всеки храст. За да приготвите инфузията, добавете чаша пепел към 10-литрова кофа с вода и оставете за няколко дни, за да се настоява. Разбърквайте редовно запарката, за да се разтворят по-добре веществата.

След това разредете супена лъжица лимонов сок в малко количество топла вода и добавете към пепелната инфузия. Лимоновият сок насърчава разграждането на фосфора и калия от пепелта, което ги прави по-достъпни за растенията. Изсипете 0,5 литра от получената инфузия под всеки храст краставица. Това ще им помогне да си осигурят оптимални хранителни вещества и ще ги предпазят от гъбични заболявания.

През август торете доматите и краставиците само с този тор - реколтата им ще е 2 пъти по-богата

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес