Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изгонете листните въшки и маната от доматите с този разтвор

15 август 2024, 15:27 часа

Листните въшки са може би най-коварният и упорит вредител, който може да се настани във вашата градина. Те атакуват цветята и всякакви градински насаждения, включително и доматите.

Лек против листни въшки и мана по доматите

Градинарите с опит, които отглеждат доматени насаждения в градината си, разчитат на един лесен за приготвяне разтвор. Той е ефективен не само срещу листни въшки, но и против мана - другият голям враг на доматите. 

Семената на доматите ще издържат до пролетта, ако направите това

За да се преборите с него и други напасти ще ви трябват: спрей бутилка или бутилка от 2 литра, спринцовка, 100 мл мляко и 5 мл йод. Напълнете спрей бутилка с 1 литър вода. Отмерете 5 мл йод с спринцовка, изсипете го в 100 ml мляко и разбъркайте. Млякото веднга ще придобие красив жълтеникав цвят. Изсипете йодирано мляко в бутилка със спрей, където вече имате 1 литър вода. Разклатете и можете да напръскате рози и растения, засегнати от листни въшки. Този състав не само се бори с листните въшки, но и е превантивна мярка срещу гъбични заболявания (фитофтора, брашнеста мана). Тази рецепта е тествана в продължение от години от много градинари. Тя ефективно третира доматите и розите против листни въшки и мана.

Други начини за борба с листните въшки

Има много традиционни методи за борба с листните въшки, които не включват използването на агресивни химикали. Опитът показва, че те също са ефективни. Единственият момент, който трябва да се вземе предвид, е способността на листните въшки да се размножават бързо в началото на лятото. Затова обработките трябва да се извършват често – около веднъж седмично, като разтворит трябва да стигат до долната част на листата.

Ако колонията от листни въшки не е имала време да расте и има единични и малко индивиди по листата, те могат да бъдат отстранени ръчно. За да направите това, просто хванете вредителя и го смачкайте или леко разтрийте растенията с палец и показалец. Листните въшки са много меки и деликатни, така че могат да бъдат смачкани с лек натиск. Но имайте предвид, че тази тактика няма да премахне всички насекоми, но може да помогне да растат здрави листа. Проверявайте растенията в градината си на всеки няколко дни и повторете процеса, ако е необходимо.

Сапунен разтвор - този метод се основава на създаването на естествена бариера за вредителя. За да приготвите сапунен разтвор, ще ви трябва обикновен сапун за пране 72%, но без аромати, както и литър чиста топла вода. Настържете сапуна на ситно ренде и го разтворете във вода, като го оставите да се запари. След това третирайте местата, където листните въшки са се заселили със състава. Това може да стане с градински спрей. Сапуненият разтвор има двоен ефект: отмива восъчния филм от тялото на листната въшка и служи като бариера.

С помощта на този тор ще берете домати, краставици и чушки до падането на сланата

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес