Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли как да закрепите счупените стъбла на растенията в градината

12 юни 2024, 05:55 часа
Реклама

Малко са нещата, които са по-съкрушителни от това да откриеш, че лозата или дървото, което си засадил, е счупило стъбло или клон. Моменталната реакция е да се опитате да извършите някаква растителна хирургия, за да закрепите клона, но можете ли да закрепите прекъснато стъбло на растение?

Още: Какво представлява банановата вода и полезна ли е тя за растенията

Поправянето на наранени растения е възможно, стига да заимствате някои правила от процеса на присаждане. Тази процедура се използва за свързване на един вид растение с друг, обикновено върху подложки. Можете да научите как да привързвате счупени стъбла на повечето видове растения.

Можете ли да прикрепите отново прекъснато стъбло на растение?

След като стъбло или клон се откъсне от основното растение, съдовата система, която го храни и напоява, е прекъсната. Това в повечето случаи означава, че материалът ще загине. Въпреки това, ако го хванете бързо, понякога можете да го съедините обратно с растението и да спасите частта.

Присаждането на счупени растения със сплит е метод, който ще прикрепи основното тяло обратно към счупеното стъбло, позволявайки обмен на необходимата влага и хранителни вещества за поддържане на повреденото стъбло. Една проста поправка може да ви позволи да възстановите счупени увивни растения, храсти или дори клони на дървета.

Как да закрепите отново счупените стъбла

Най-лесно е да поправите наранени растения със стъбла, които не са напълно прекъснати. Те все още разполагат с някаква съединителна тъкан, която подхранва върховете на повреденото парче, което ще помогне за насърчаване на заздравяването и укрепването. Процесът започва с някаква твърда опора и растителна лента. По същество правите шина, която да държи счупения материал здраво изправен, и след това някаква лента, която да го свърже плътно със здравия материал.

В зависимост от големината на счупеното парче, за укрепващ предмет може да се използва дървен дюбел, молив или кол. Растителната лента или дори старите парчета найлон са идеални за свързване на стъблото. Всичко, което се разширява, може да се използва за възстановяване на връзката на счупеното парче с основното растение.

Присаждане на счупени растения

Изберете шина, подходяща за размера на стъблото или крайника. Пръчките за сладолед или моливите са чудесни за по-малки материали. По-големите клони на дърветата изискват по-дебела дървесина или други твърди структури, които да поддържат повредената част.

Задръжте счупените краища заедно и поставете колчето или шината по ръба. Обвийте плътно с разтеглива връзка, например найлон, растителна лента или дори електролента.

Ако стеблото виси, го подпрете, за да не се оказва допълнителен натиск върху него по време на заздравяването. Това е особено важно, когато поправяте счупени катерливи растения.

Какво се случва след това?

Поправянето на наранени растения с присадка за сплитане не е гаранция, че те ще преживеят лечението. Наблюдавайте внимателно растението си и полагайте отлични грижи за него. С други думи, грижете се за него.

Някои растения с по-меки стъбла няма да заздравеят и материалът може да плесеняса или в растението да са попаднали бактерии или гъбички.

Още: 3 домашни решения за унищожаване на отровния бръшлян с естествени средства

Дебелите, дървесни стъбла, като например клоните на дърветата, може да имат открит камбий, който не се уплътнява и ще прекъсне притока на хранителни вещества и влага към повредения клон, което бавно ще го убие.

Можете да ремонтирате счупени катерливи растения като клематис, жасмин и растения от неопределени домати. Няма обещания, но наистина няма какво да губите.

Опитайте да присадите счупени растения и вижте дали можете да спасите повредения материал и красотата на вашето растение.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес