Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хортензията не цъфти: Ето какво да направите, за да възвърнете цветовете

19 юни 2024, 05:40 часа

Хортензиите са идеалният храст за много градини с дълготрайните си цветове, лесен за поддържане вид и способност да виреят при почти всякаква светлина. Но това не означава, че те са напълно устойчиви и много градинари остават разочаровани, ако хортензията им не цъфти.

Реклама

Още: Има ли как да закрепите счупените стъбла на растенията в градината

"За градинаря няма нищо по-разочароващо от това да инвестираш в цъфтящо растение, само за да гледаш как година след година то отказва да цъфти", казва Морийн Райт, експерт по растенията. "В края на краищата винаги има конкретна причина за това и често се налага да бъдете сами детектив в градината си, за да разберете причината."

За щастие, ние събрахме някои от най-честите виновници, заради които хортензиите спират да цъфтят. Вижте дали някой от тези проблеми може да е в основата и научете най-добрите решения, които ще ви помогнат да върнете цвета на вашата хортензия.

Подрязване на хортензията в точното време

Райт казва, че това е една от най-често срещаните причини, поради които хортензиите не цъфтят. "Много хортензии цъфтят върху стара дървесина, така че твърде късното им подрязване през сезона премахва пъпките, които биха се превърнали в цветове."

Ако това се е случило при вас, ще трябва да изчакате до следващата година, за да подрежете правилно, за да намалите до минимум щетите върху цветовете на хортензията. "Трябва да коригирате времето, за да сте сигурни, че ще подрязвате само непосредствено след цъфтежа, като дадете на растението време да заложи нови пъпки", казва Райт. За сортовете хортензия с моп-хед е подходящо да се подрежат през пролетта, докато хортензията с дантела трябва да се подреже в края на лятото, когато цветовете започват да увяхват.

Проверете почвата си

Хортензиите не са особено придирчиви към почвата, в която са засадени, но ако вашата хортензия не цъфти, може би си струва да проверите почвата и да внесете някои промени. "Условията на почвата също играят решаваща роля; прекалено киселата или алкалната почва може да попречи на усвояването на хранителните вещества, а лошият дренаж на почвата може да стресира растението", казва Райт.

Ако почвата ви не попада в идеалния диапазон на рН от 5,5 до 6,5, помислете дали да не я подобрите с вар или сяра, за да я приведете в съответствие с изискванията за цъфтеж.

Ако почвата около вашата хортензия е малко блатиста, добавянето на компост или други органични вещества към нея, за да се подобри дренажът, също ще помогне на хортензията да цъфти, казва Райт.

Помислете за светлината

Хортензиите виреят добре на частично слънце - и в някои райони, които са извън този диапазон. Но ако вашата хортензия не цъфти, това може да се дължи на липса на светлина. "Ако вашата хортензия е засадена на дълбока сянка, тя може да не получава достатъчно слънчева светлина, за да цъфти", казва Райт.

Ако друго растение блокира светлината на вашата хортензия, можете да го подрежете, за да й осигурите малко повече слънце. Или пък вземете лопатата и намерете на хортензията по-добро място в градината си. "Помислете за преместване на хортензията там, където тя получава сутрешно слънце и следобедна сянка, което е идеално за много сортове", казва Райт.

Предпазване на хортензията от дълбоко замръзване

Растенията хортензия обикновено се чувстват добре в райони с мека зима, но в северните климатични зони, където през зимата може да настъпи лют студ, може би си струва да осигурите на хортензията си известна защита. "Екстремният студ може да увреди пъпките, особено ако настъпи късна слана, след като растението е започнало да ги залага", казва Райт.

Увиването на растението в бурлак или в покривала против замръзване може да му помогне да остане в безопасност през зимата.

Бъдете търпеливи с вашата хортензия

Още: Експерти: Тези растения подобряват качеството на почвата

Дори да дадете на хортензията всичко необходимо, може да минат няколко години след засаждането ѝ, преди тя наистина да започне да цъфти. А на растение, което се е сблъсквало с лоши почвени или светлинни условия, ще му е необходимо известно време за възстановяване, след като сте се справили със ситуацията.

Извършването на подходящи промени сега ще се отплати с прекрасен, пълноцветен храст хортензия през следващата година - и през следващите години. (В края на краищата много храсти хортензия могат да ви даряват с красиви цветове в продължение на десетилетия!)

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес