Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Груби грешки при отглеждането на дини. Как да отгледаме големи, сладки и сочни плодове?

26 август 2024, 05:51 часа

Дините са едни от най-обичаните летни плодове. Те се отглеждат предимно в топъл климат, но нищо не им пречи да растат и в нашите градини. Ако искаме да получим едри, сочни и сладки плодове, трябва да се придържаме към няколко основни правила.

Как да се грижим за дини в цветна леха?

Може да изглежда, че отглеждането на дини (Citrullus lanatus) на нашата географска ширина би било истинско предизвикателство. Но българското лято е сравнително дълго, така че отглеждането на дини съвсем не е обречено на провал. Подходящите познания за условията, в които се чувстват най-добре, както и как да се грижим за тях, ще ни позволят да се насладим на големи, сладки и сочни плодове от собствената си градина.

Почва – дините растат най-добре на плодородна и богата на хумус почва. Струва си да ги отглеждате през първата година след торене или в почва, обогатена с компост. Субстратът може да има реакция от леко кисела до неутрална и трябва да бъде постоянно умерено влажен.

Разположение - тези топлолюбиви растения обичат пълно слънце, така че трябва да се отглеждат в леха, която не е засенчена. Мястото също трябва да е тихо и защитено от вятъра.

Торене – дините, отглеждани на лехи в плодородна почва, не се нуждаят от допълнително торене. Трябва да се справим по различен начин с екземплярите в саксии, тъй като в случай на отглеждане в контейнери, хранителните вещества в субстрата бързо се изчерпват. Струва си да ги подхраните с каша от коприва, разредена с вода в съотношение 1:10 или с биохумус. Нека да храним с такива хранителни вещества и дините, които растат в градината, но в бедна почва.

Най-големите грешки при отглеждането на дини

За съжаление, много хора правят грешки при отглеждането на дини, което води до разочароващо малки и не много сладки плодове. Случва се и растението да пусне пъпките си и изобщо да не даде плод. Ако искаме да избегнем провалите, нека разберем кои са най-големите грешки при отглеждането на дини.

1. Засяване направо в земята - в нашия климат е препоръчително дините да се отглеждат от разсад.

2. Преждевременно засаждане – дините са топлолюбиви растения. Ако се поставят на постоянно място, когато все още са застрашени от измръзване, най-вероятно няма да оцелеят.

3. Лошо подбрано място - дините, засадени на полусянка, растат и се разклоняват, но рядко дават плод. Дори това да се случи, те няма да имат шанс да узреят правилно.

4. Неправилно поливане – както липсата, така и прекомерното поливане на дините е грешка.

5. Накисване на листата - това трябва да се избягва, защото насърчава развитието на гъбични заболявания, на които дините са податливи, както и другите зеленчуци като тиква.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес