Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грижа за кивито след засаждане и размножаване

03 април 2023, 17:00 часа

Добрата грижа за кивито след засаждане ще ви даде богата реколта от вкусни и полезни плодове. Едно от основните неща при грижата е поливането. Дайте на растенията допълнително поливане в разгара на лятото или през други сухи периоди, ако не е било дъждовно скоро.

През първата година не се тори. След това наторете с добре балансиран тор или соев шрот през пролетта. Още от началото на засаждането започнете да обучавате гъвкавите лози на опора. Подрязвайте страничния растеж (ако не цъфти) 2 до 3 пъти през вегетационния период.

Силните издънки, произхождащи от по-стара дървесина – водни кълнове, трябва редовно да се премахват, както и издънките от ствола. Подрязвайте женските лози през зимните месеци, когато растението е в покой. Подрязвайте мъжките лози в началото на лятото след цъфтежа.

Отглеждане на КИВИ у дома - възможно е!

Как да размножавате лози от киви?

Кивито може да се размножава от семена. Ето как:

Отстранете семената от зряло киви и оставете семената да изсъхнат за два дни.

Поставете семената в съд с влажен перлит и охладете при 4°C за 2 месеца.

Засадете семената на дълбочина 3 мм във влажна стерилна смес за саксии и покрийте контейнера с пластмасова обвивка. Поставете съда на топло, светло място и поддържайте почвата влажна.

Когато разсадът започне да расте, открийте контейнера. Когато растенията имат четири истински листа, ги пресадете в отделни саксии. Транслантирайте растението на открито, когато станат няколко см високи.

ТОП съвети за създаване на перфектна градина

Кивито може да се размножава и от резници от иглолистна дървесина - резници, взети от нов растеж през лятото. Нарежете стъблото на киви на 15 см дължина и отрежете всеки растящ връх. Поставете резниците в чаша с 2,5 см вода. След около 3 седмици резниците ще имат малки корени в краищата на резниците. Засадете резниците в саксии или засадете на открито.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес