Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градината в края на лятото: Гъбичките по растенията могат да бъдат полезни

29 август 2024, 12:51 часа

Сигурно сте забелязали, че има много видове гъбички. Някои са полезни за растението, а други са вредни. Кои гъби трябва да се насърчават да растат и кои трябва да бъдат премахнати от градината или оранжерията?

Още: 6 неочаквани съвета за перфектно узрели домати

Вредни гъби

Най-честите примери за нежелани гъбички са плесента и листните петна. И в двата случая ще видите мъх да расте по растението. Има и различни гъбички, които причиняват гниене на корените. Тези гъби могат напълно да унищожат растението, ако не се лекува.

Как можете да предпазите вашите растения от заразяване с гъбична инфекция?

  • Създайте оптимални условия за отглеждане. Уверете се, че няма твърде много вода, поддържайте ниско ниво на влажност, осигурете добра хигиена, достатъчно светлина и т.н.
  • Инспектирайте редовно растението и отстранявайте засегнатите части.
  • Поддържайте достатъчно разстояние между растенията и премахвайте плевелите.
  • Гарантиране на хигиенни условия на отглеждане.
  • Нанесете листното пръскане превантивно за укрепване и уплътняване на растението. По този начин мухълът и други гъбички няма да могат да навредят на вашите растения.
  • Пострадали ли са вашите растения наскоро

    За съжаление няма подходящи органични мерки, с които да се преборите с гъбичките. Единственото, което можете да направите, е да премахнете засегнатите части. Вашите растения засегнати ли са от мухъл? След това поръсете листата със смес от мляко и вода.

    Полезни гъби

    За щастие има и гъбички, които насърчават растежа на растенията. Те се наричат микоризи и са от съществено значение за всички растения. Те са адаптирани към растението и могат да достигнат почвени пори, които не могат да бъдат достигнати от кореновата система на растението. Тези почвени пори съдържат хранителни вещества, като например вода, минерали (поташ, фосфор) и микроелементи, които са много полезни за растението.

    Още: 9 трика за победа над брашнестата мана в късната лятна градина

    Микоризите растат в и около кореновата система, развивайки плътна мрежа от фини нишки в почвата. Те ефективно разширяват кореновата система, позволявайки на растението да абсорбира по-добре гореспоменатите хранителни вещества.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес