Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градина мечта: Това са най-бързо растящите дървета

24 септември 2024, 19:46 часа

Независимо дали целта ви е естетическа, сянка или защита от нежелани гледки - това са дървета, които дават перфектни резултати по-бързо от средното.

Докато трае зимата, нямаме търпение да изгрее слънце, а щом се покаже и минат няколко дни, предпочитаме да търсим сянка. Дали вечно недоволната човешка природа или красотата на естествената сянка със сигурност е въпрос, върху който можем да мислим дълго.

Вижте още: Как да отгледате хортензии в саксия

Ето някои бързо растящи дървета, които можете да засадите днес и да се насладите на тяхната сянка и красота в близко бъдеще.

Индийска роза или китайски люляк

Това дърво се предлага като хибрид, който расте в широк спектър от местообитания. Червенолистният расте с 1,5 метра годишно, а друг бързорастящ сорт - белолистният, достига до 2 метра годишно. Ето защо, ако искате бързо да се насладите на сянка му или просто да се скриете от съседите - това е разнообразието за вас, а и изглежда красиво.

Американски бор

Бързорастящо вечнозелено растение, което вирее в различни почви и е идеално за създаване на уединение или подветрено място. Расте доста бързо и може да достигне височина до 15 метра, важно е да е на слънчева част от градината.

Блатен кипарис

Този кипарис е идеален за влажни зони и вирее на частична до пълна сянка. Това е широколистно дърво с игли, които през есента стават оранжеви и след това разкриват привлекателен плод. Ако имате място, този кипарис ще бъде превъзходен екземпляр във вашата градина.

Това бързорастящо дърво (всъщност член на семейството на магнолията) има интересни пролетни цветя. През есента листата му стават красиво жълти. Някои насекоми и болести харесват това дърво и то е доста чувствително, но поради красивия му външен вид и бърз растеж си струва да рискувате с него .

Праскова

Въпреки че не изглежда така, едно прасковено дърво може да порасне до 5 метра само за няколко години. Освен красивия външен вид, има още по-красив плод, така че има повече ползи от самия нюанс. Засадете го на лека сянка, никога директно на слънце .

Пурпурен дъб

Дъбовете имат репутация на бавнорастящи, но аленият дъб е изключение, расте до 60 сантиметра годишно. Неговите лъскави тъмнозелени листа стават бронзови или червени през есента. С жълъдите му се хранят катерици и елени. Има нужда от поне 6 часа пряка слънчева светлина на ден.

Червен клен

Това декоративно дърво се отглежда лесно и расте бързо. Той произвежда яркочервени листа в началото на есента и е много по-добър избор от сребристия клен. В допълнение, той произвежда прашец рано през пролетта, който може да помогне за изхранването на пчели и други насекоми.

Вижте още: Трикове на опитните градинари да се отървете от колорадския бръмбар

Речна бреза

Това грациозно дърво цъфти през пролетта с ярки зелени листа. Белещата се кора предлага красота през цялата година, което го прави едно от любимите ни бързорастящи дървета. Засадено на слънчево място, това дърво ще расте повече от 90 сантиметра годишно.

 

 

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес