Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво да НЕ пропускате в грижата за стайните растения през зимата

09 януари 2024, 18:47 часа
Реклама

През зимата вашите стайни растения се нуждаят от специални грижи, защото се променят условията, на които са свикнали до сега. Освен обичайните светлина, вода и температура - ето за какво още трябва да внимавате.

Подходящо място

През зимните месеци, когато денят е по-кратък, е добре да преместите стайните растения по-близо до прозореца, за да получават максимално много слънчева светлина.

Поставете растенията далеко от прозорци с течения или на места, където могат да се образуват такива. Дръжте далеко от отоплителни уреди, заради които се получават и температурни колебания. Ключът към поддържането на цветята щастливи е да се опитвате да поддържате постоянни температури. Внезапните спадове или покачвания на топлината ще накарат вашите растения да изпаднат в стрес и дори могат да изпаднат в шок.

Зимата и стайните растения: Ето как да се грижите правилно за тях

Влажност

Много от стайните растения са тропически, така че предпочитат по-влажен, а не сух въздух. Поддържането на околната среда влажна наистина ще помогне вашите домашни растения да са щастливи.

Групирането на растения заедно е лесен начин за създаване на влажен микроклимат, тъй като растенията отделят водна пара, която след това се улавя от листната покривка на растителни групи.

Можете също да използвате овлажнител близо до вашите растения или да ги поставите до тава с вода или над тава с вода и камъчета. Друг вариант е да ги пръскате с вода. Така въздуха около растението ще стане по-влажен.

Основни правила при грижа за стайните растения за най-добър растеж

Премахвайте праха от стайни растения през зимата

Натрупването на прах върху листата на стайните растения може да блокира порите им и може също да приюти вредители. Важно е да ги почиствате редовно през зимните месеци с влажна микрофибърна кърпа.

Почистването на растенията през зимата е важно, за да сте сигурни, че могат да абсорбират възможно най-много светлина. Натрупаният прах намалява количеството светлина, което получават листата.

Проверете стайните растения за вредители

Много вредители по растенията се развиват в сухия въздух през зимата, а растенията в латентно или полулатентно състояние са по-податливи на увреждане. Зимните условия у дома са перфектни за размножаване на паякообразни акари и други вредители. Преглеждайте и почиствайте листата редовно от прах и следете за вредите, за да реагирате на време. Винаги премахвайте повредените и болни листа, тъй като те могат да приютят болести или вредители.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес