Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво да направите, за да спрете пожълтяването на листата на краставиците

20 юли 2021, 11:10 часа

Поради неспазване на препоръчаните условия за отглеждане, зеленчуковите култури в оранжериите се заразяват с болести. Първият симптом при много от тях може да бъде пожълтяване на листата. За да възстановите здравословното им оцветяване, следвайте указанията по-долу.

1. Спазвайте режима на поливане. По време на цъфтежа и плододаването, краставиците се поливат средно на всеки 2-3 дни в размер на 10 литра на 1 кв. м. Естествено, в по-сухи дни поливането трябва да се увеличи, а при дъждовно и облачно време - да се намали.

За да определите дали вашите краставични лехи се нуждаят от поливане, внимателно изкопайте земята между растенията на дълбочина 10 см. Ако почвата е прекалено влажна, все още не е нужно да поливате краставиците.

2. Поддържайте комфортна температура. По-горе вече говорихме за температурния режим, оптимален за краставиците. Опитайте се да поддържате температурата на въздуха в оранжерията на това ниво, за да предотвратите изсушаване и изгаряния или хипотермия.

3. Редовно проветрявайте краставиците. За да се предотврати започването на гниене на храстите, е важно да се проветряват умерено оранжериите и парниците, особено при горещо време. Това ще помогне да се намали рискът от развитие на мухъл и други гъбични заболявания.

4. Не забравяйте да подхраните краставиците. Ако пожълтяването на листата не показва по-сериозен проблем, най-вероятно тя ще изчезне след сложно хранене.

5. Провеждане на лечение от болести и вредители. 1% разтвор на течност от Бордо ще помогне да се справите с гъбичките. От листни въшки можете да напръскате краставици с разтвор на нитроамофоска (3 супени лъжици на 10 литра вода). С паяк акари ще се справи разтвор на колоидна сяра (80 g на 10 l вода) или препарат против акари.

6. Не сгъстявайте засаждането. Пожълтяването на листата може да се дължи на твърде плътно поставяне на краставици в оранжерията. Първо, това ограничава слънчевите лъчи да достигнат дъното на растенията, причинявайки пожълтяване и отмиране на листата. На второ място, такива условия допринасят за появата и разпространението на гъбични инфекции.

7. Покрийте краставиците по време на студено време. Избягвайте хипотермия на растенията, покрийте ги със спанбонд или фолио своевременно.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес