Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как лесно да си отгледате чери домати в саксия

24 септември 2024, 20:01 часа

Отглеждането на чери домати в саксия е изключително лесно, ако следвате тези няколко лесни съвета.

Първото нещо, което трябва да вземете, са семена от чери домати. Има много сортове и екзотични видове, но ако отглеждате чери домати за първи път, най-добре е да започнете с обикновен сорт. Обърнете внимание, че ще ви трябват само няколко семена, тъй като две растения са напълно достатъчни за средно домакинство.

Вижте още: Градина мечта: Това са най-бързо растящите дървета

За нашия климат най-подходящи за отглеждане на открито са средно ранните и късните сортове. Можете също така да вземете разсад от пазара.

Засадете семената в саксии, пълни със смес от почва и торф, за да произведете разсад. Поставете саксиите на слънчево място. Може да използвате и съдове за квасено мляко, както и различни мини саксии от цветарския магазин.

чери домати

Разсадът е готов за засаждане в почвата след около месец. Силните растения се трансплантират в саксия, достатъчно голяма за кореновата система. Изсипете сух естествен тор в саксията.

Растението се изважда заедно с пръстта от саксията и се засажда, така че цялата коренова система до зелената част на дървото да влезе в почвата. Напълнете дупката с пръст и натиснете добре почвата около основата на растението отгоре. Поливайте добре. Поставете саксиите на южната тераса.

Растенията трябва да се поливат на всеки два дни. Добавяйте течен тор на всеки две седмици. Високите сортове се обработват редовно, за да узреят по-рано и да оформят растението в едно или две стебла. Върхът се отстранява на разстояние един-два листа над цветето.

Вижте още: Как да отгледате хортензии в саксия

Когато доматът порасне значително, до всеки корен се поставя летва, за да може доматът да цъфти в една посока нагоре. Доматът се завързва за летвата с помощта на конец или плат. Израстъците в основата на листата се отстраняват на равни интервали.

Оттук нататък остава само да изчакате първите плодове на вашите чери домати!

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес