Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как хортензиите ви няма да съхнат при високи температури

04 юни 2024, 14:38 часа

Топлините, които се завърнаха на нашата географска ширина от няколко дни, изморяват не само нас, но и животните и растенията. Юни е месецът, в който хортензиите започват да цъфтят. Как да се грижим за тях, за да оцелеят в жегата?

Реклама

Хортензиите са изключително красиви храсти, чиито големи цветни букети радват и очите, и градината ни от началото на лятото чак до късна есен. Това растение е доста лесно за отглеждане, но си струва да запомните няколко подробности, които ще ви позволят да се наслаждавате на нежните съцветия по-дълго.

Хортензиите не понасят много добре топлината - в такива периоди те се нуждаят от специални грижи. Марк Лейн, водещ на градинската рубрика на BBC, сподели някои ценни съвети.

Още: Прости трикове, с които петуниите ви ще цъфтят като луди

Така ще спасите растението от вредното въздействие на слънцето

Не е трудно да забележите дали вашата хортензия е жадна, казва експертът. Когато растението се нуждае от вода, то започва да клюмва. Най-добре е субстратът да се поддържа влажен през цялото време, което, за съжаление, не е толкова лесно при високи температури на въздуха. Можете да заложите на капково напояване, ако температурите минават 30 градуса през деня.

Какво да направите след поливането?

Още: Туртите ще са пълни с цветя цяло лято, ако ги полеете с ТОВА

Веднага след като полеете вашите храсти и почвата е влажна, можете да продължите към следващото действие. Марк Лейн съветва да поставите биоразградим материал, като домашен компост, върху навлажнената почва под хортензиите.

"Тази обработка ще помогне за задържане на вода, забавяйки изпарението. Освен това е по-добре растението да се полива обилно няколко пъти седмично, отколкото всеки ден, но с малко количество вода", обясни експертът на BBC.

Друга важна информация е кога е подходящото време от деня. Поливайте хортензиите рано сутрин или късно вечер, за да забавите изпарението на водата.

Тези храсти се развиват най-добре на сянка – ако вашите красавици са в саксии, преместете ги на възможно най-сенчестото място. Увяхналите цветове веднага трябва да се режат, за да стимулирате растението да цъфти отново.

Още: Тайният тор на баба, с който божурите цъфтят с месеци

Хортензия в саксия?

Ако отглеждате хортензия в саксия, обърнете специално внимание на това как поливате растението при високи температури. Марк Лейн обяснява, че трябва да поливате хортензията по края на саксията, а не на едно място.

При саксийните растения също е необходимо да се контролира количеството вода –в противен случай корените на хортензията ще започнат да гният.

"Ако субстратът все още изглежда влажен, въздържайте се от поливане. Пожълтяването на листата също е признак за прекомерно поливане и стрес", допълва експертът.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес