Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есента е идеалното време за засаждане на хортензии

10 септември 2024, 12:39 часа

Пролетта може да е традиционният сезон за засаждане на хортензия и други растения, но не пренебрегвайте есента! Всъщност сега може да е идеалното време да добавите едно или две нови растения хортензия към градината си за изобилие от цъфтеж през следващия сезон.

Още: 6 неща, които да засадите през есента, за да се радвате на красив двор през пролетта

Въпреки че хортензиите са едни от най-популярните градински растения, има много професионални тайни, които не са известни на всеки, за да му помогнат да процъфтяват. Изпробвайте тези съвети, за да ви помогнат да изберете и да се грижите за следващата хортензия във вашата градина.

Хортензиите процъфтяват най-добре, когато са засадени през есента

Пролетта може да изглежда като идеалното време за засаждане на вашите хортензии, но добавянето им в началото на есента дава на вашето ново растение време да се настани във вашата градина и да пусне корените си преди пролетта - така че може да получите повече цъфтеж, отколкото бихте направили, ако го засадите през пролетта . Също така е много по-лесно за растението, тъй като то се подготвя за своята зимна фаза на покой и няма да бъде толкова стресирано с прехода към вашата градина.

Хортензиите все още се нуждаят от слънчева светлина

Хортензиите може да имат репутацията на растение за сянка, но в идеалния случай те все още се нуждаят от малко слънце, за да процъфтяват наистина. „Те не са растения за сянка“, казва Балато, професионален градинар. „Те могат да бъдат устойчиви на сянка , но твърде малкото слънце води до по-малко цветя.“

Засадете вашата хортензия на място, което получава четири до шест часа слънчева светлина на ден за оптимален растеж и изобилие от цъфтеж.

Цветовете на хортензията променят цвета си през целия сезон

„Повечето цъфтежи на хортензия преминават през промени в цвета си, докато стареят, дори и да не се влияят от рН на почвата“, казва Тамони, професионален градинар. Уверете се, че харесвате цвета на зрелия цъфтеж толкова, колкото и новите цветя."

Така че, преди да инвестирате в ново растение хортензия, направете малко проучване на сорта, за да видите как цъфтежите променят цвета си с напредването на сезона, за да сте сигурни, че харесвате всички цветове, които приемат.

Може да ви е трудно да промените цветовете на вашата хортензия

Може би сте чували, че промяната на рН на почвата ви може да придаде на вашето растение хортензия нов оттенък, но не става въпрос само за добавяне на алуминиев сулфат за по-сини цветя или градинска вар за розови. Например, някои популярни разновидности и цветове - като хортензии Limelight и бели хортензии - няма да променят цвета си, без значение какво поставяте в почвата, казва Тамони.

Ако все пак искате да промените цвета на вашата хортензия, следвайте указанията на опаковката и не прекалявайте - тъй като почвата, която е твърде кисела или алкална, няма да е идеална за вашето растение. За по-успешна промяна на цвета Tamony препоръчва засаждане на хортензия в саксия, където е по-лесно да се контролира рН на почвата (и няма да засегне други растения около нея).

Познаването на вашия сорт хортензия е от съществено значение

Общите съвети за грижа за хортензия могат да ви помогнат да гарантирате, че повечето хортензии се справят добре във вашата градина, но Балато настоява, че познаването на вашия сорт е „ключът към кралството“, когато става въпрос за хортензия. След това можете да настроите фино грижите си – включително предпочитанията за поливане и хранене – според техните индивидуални нужди.

Още: 4 неща, които никога НЕ трябва да правите с моравата след дъжд

Не трябва да "прекалявате" с вашата хортензия

Очевидно искате да защитите инвестицията си в хортензия, като задоволите нуждите й от вода, тор и почва, но това не е растение, което се нуждае от много. И твърде много добри неща може да бъде пагубно за вашето растение (и по-специално за вашите цветове). „Твърде много вода и торове могат да създадат пълно растение с буйни листа и не толкова много цъфтеж“, казва Тамони. „Добро основно правило, когато става въпрос за торене, е да ги подхранвате с добре балансиран тор в началото на пролетта.“

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес