Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Един литър пълномаслено мляко ще накара розите да цъфнат отново. Как да си направите тор?

28 август 2024, 06:17 часа

Розовите храсти, покрити с пъпки от горе до долу, са чудесна декорация на градината. Ето защо не е изненадващо, че всеки градинар иска ефектният цъфтеж да продължи възможно най-дълго. Това зависи основно от вида и сорта рози, но се влияе и от грижите. Ако се грижим правилно за тези растения и им осигуряваме хранителни вещества, те ще произвеждат нови пъпки за впечатляващо дълго време.

Как да се грижим за розите, така че да цъфтят дълго време?

Розите са безспорните кралици на градините. Когато цъфтят, те ни радват, затова искаме да издържат възможно най-дълго. Този период се влияе преди всичко от видовете и сортовете рози. Има такива, които цъфтят много обилно още от първите дни на лятото, дори до есенните студове (леховите и почвопокривните рози). Продължителността на цъфтежа на тези растения обаче до голяма степен зависи и от условията в нашите градини и от това как се грижим за тях.

Още: Розите ще цъфтят до есента, ако през август ги полеете с това

Поливане – розите изискват системно поливане (за предпочитане рано сутрин), за да могат да ви радват с красотата си през целия сезон. Храстите, които се поливат рядко, произвеждат малко, некачествени цветя, а тези, които се образуват, падат по-бързо, отколкото трябва.

Торене - инжекцията с хранителни вещества насърчава розите да цъфтят обилно и продължително.

Подрязване - розите могат да цъфтят през цялото лято до есента, ако отстраним сухите цветове от тях заедно с късо парче от издънката, като ги отрежем точно над най-високата пъпка, обърната навън.

Покриване преди зимата - повечето видове рози, които отглеждаме в градините, трябва да бъдат защитени преди настъпване на слана.

Още: Ако розите не цъфтят, направете това

Маслен млечен балсам за рози

За продължителен цъфтеж розите се нуждаят от слънчево място и почва, богата на хумус и хранителни вещества. Уверете се, че почвата отглеждане е пропусклива и има рН 6,5. Оптималните условия в градината обаче не са достатъчни, за да гарантират, че розите произвеждат нови пъпки дори до есента. Както вече споменахме, е необходимо също така внимателно да се грижим за тези растения, особено правилното им торене. На помощ идва балсамът от мазно мляко!

Да, не е шега, прясното мляко е идеално за торене на рози. Не можем обаче просто да поливаме храстите с млечни продукти направо от кутията. Млякото трябва да се разреди или ще навреди на растенията. Ето една проста рецепта и приложение:

Още: 5 мита за трудностите при отглеждането на рози

-1 литър пълномаслено мляко (3,2%)

- 10 литра мека вода - за предпочитане дъждовна

Смесете всичко и го използвайте за поливане на розите, като избягвате накисването на листата.

Можем да използваме този балсам не повече от веднъж месечно. Поливайте растенията само сутрин или вечер в дните, когато температурата е умерена. При горещо време млякото може да вкисне, преди розите да го използват, което може да им навреди. Този естествен тор ще подобри състоянието на храстите и ще ги стимулира да цъфтят.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес