Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дърветата, които може да засадите в двора на вилата

03 октомври 2024, 12:50 часа

Дърветата в близост до вилата могат да създадат както уют, така и приятна сянка, но също така и да доведат до проблеми -лошият подбор на дръвчета може да разруши основите на къщат или оградата заради мощна коренова система, която расте бързо.

Калина

Този храст е не само красив, но и расте бързо и изглежда много впечатляващо. Ето още един бонус: няма да навреди на основата на дома ви дори ако го засадите много близо до него. Освен това калината ще ви осигури плодове. Можете да изберете както плодови сортове, така и декоративни.

Препоръчително е да засадите калина през пролетта, но ако засадите през есента, направете го преди първата слана. През есента засадете калина в края на септември или началото на октомври.

Кои дървета и храсти да засадите по това време на годината? 

Основното нещо за храста е да изберете място, осветено от слънце или частична сянка. Много градинари отбелязват, че в частична сянка храстът расте още по-добре и страда по-малко от вредители.

Най-добрата почва за калина: неутрална или леко кисела, но всъщност калината расте добре в почти всякакъв вид почва. Проблеми се наблюдават на подзолисти, песъчливи и торфени почви. Подземните води във вашата градина трябва да са най-малко на дълбочина 1 м. Обърнете специално внимание на киселинността на почвата (pH). Минималното ниво на pH е 5,5, а максималното е 6,5.

Подготовката на почвата преди засаждане е класическа: не забравяйте да премахнете плевелите и да нанесете тор. Ако почвата е плодородна, тогава можете да засадите калина без органична материя, но ако е изтощена, тогава добавете торове директно в дупката по време на засаждането.

Люляк

Има развита коренова система и въпреки всички слухове е напълно безопасен за основата на къща. В допълнение, храстът има невероятен цъфтеж, но ще изглежда добре не само през пролетта, но и когато остане напълно без съцветия.

Сакура

Това дърво ще украси вашия градински парцел с невероятен цъфтеж, а кореновата система на растението не може да повреди основата на къщата или оградата. Следователно можете да засадите това черешово дърво около къщата си без страх.

Декоративна черница

Тези дървета се различават от обикновените черници по своята компактност. Те също така растат бързо и ще изглеждат невероятно в двора поради красивата си корона. В допълнение към декоративната стойност на черницата са нейните вкусни плодове.

Декоративно ябълково дърво

Тези дървета също се отличава компактния си размер и двойно розови и червени цветя. Освен това не само размерът, но и цветът на листата се различават сред декоративните ябълкови дървета - те са лилави.

Не засаждайте тези дървета в градината си, привличат мълнии

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес