Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори изсъхналите тиквичките ще дадат реколта, ако използвате това

28 юли 2024, 15:37 часа

Ако тиквичките са започнали да съхнат и да гният, не се отчайвайте. Има начин да ги спасите. Дори болните растения ще се съживят и ще започнат да дават плодове.

Разтвори за изобилна реколта от тиквички

За да получите изобилна реколта от тиквички, изсипете 9 литра вода в голяма кофа. Ще ви трябва и половин чаена лъжичка суха борна киселина, първо я разредете в гореща вода, 30-40 капки йод, 1 литър суроватка или мляко. Смесете съставките и не се колебайте да напръскате вашите тиквички директно върху листа от бутилката със спрей.

Дори опитните градинари правят тази грешка при отглеждане на тиквички 

Когато тиквичките са в активна фаза на растеж, те трябва да се торят с разтвор на амоняк: 100 ml амоняк и 10 литра вода. Благодарение на този тор растенията веднага стават по-силни и по-здрави. Дори ако растението е болно и листата са пожълтели, отстранете всички болни листа и полейте с този разтвор - тиквичките ще започнат да образуват нова зелена маса.

Последното, окончателно торене за сезона, трябва да се състои от разтвор от дървесна пепел: 10 литра вода на 300 гр пепел. Разсадът трябва да се полива обилно с тази течност. Този тор трябва да се прилага още по време на активното узряване на плодовете.

Отглеждане на тиквички

Семената за разсад се засаждат между 15 април и 5 май. Когато отглеждате в оранжерия, трябва да защитите крехкия разсад от замръзване. Оптималната температура за развитието на разсад от тиквички е от 15 до 22 ° C, а през нощта - до 12 ° C. В домашни условия най-лесно е да засеете тиквичките в тетра-пакети за мляко или сок, като направите няколко дупки на дъното, за да може излишната влага да излезе. Изсипете смес от торф и хумус в торби, налейте топла вода и засейте покълналите семена, като ги заровите на 3-4 см дълбочина с кълновете нагоре. Поливайте всяка торба с топла вода (½ чаша) веднъж на всеки 5-6 дни.

След 20-25 дни, при топло облачно време или сутрин, разсадът се засажда в предварително подготвени лехи. Разстоянието между храстите в дупките трябва да бъде 85-90 см. Можете да засадите тиквички на различни места в градината по 2-3 растения. Преди засаждане както разсадът, така и лехата се поливат обилно със загрята до 35°С вода.

Можете да сеете тиквички в открита земя от 10 май, като ги покривате с филм, ако има заплаха от замръзване. За да получите късна реколта, е възможно да сеете тиквички до 15 юни. Дупките се подготвят по същия начин, както при засаждане на разсад. Посейте 2-3 семена на дупка, като по-късно разредете разсада.

5-6 дни след появата на издънките се извършва първото торене: разредена урея (половин чаена лъжичка) и суперфосфат (една чаена лъжичка) на литър вода. Всяко растение трябва да получи 1 чаша разтвор.

Седмица по-късно се извършва второто торене: всяко растение изисква 1 чаша разтвор от дървесна пепел и нитрофоска (чаена лъжичка на 1 литър вода).

На 5-6-ия ден след засаждане в земята и по време на цъфтежа се препоръчва тиквичките да се подхранят с калиев сулфат. Много полезни са настойките от оборски тор и вода (1:10), както и от пилешки тор и вода (1:15).

Защо тиквичките гният?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес