Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До какво води прекалено честото поливане на картофи

24 юни 2024, 15:00 часа
Реклама

Картофите са изключително популярна култура, известна със своята устойчивост и способност да се отглежда в разнообразни климатични условия. Въпреки това, поливането им изисква специално внимание и грижа. Прекалено честото поливане може да има значителни негативни последствия за вашата реколта. В тази статия ще разгледаме до какво води прекомерното поливане и как да го избегнете.

Оптимално поливане на картофите

Картофите растат най-добре, когато се поливат обилно и имат постоянен запас от вода на седмица, без да изсъхват напълно. Важно е да се обърне повече внимание на растенията, когато времето е горещо и сухо. Почвата трябва да е влажна на 20-25 см под земята. Не е необходимо да поливате картофите в продължение на две седмици след засаждането, а поливането на всеки 4 до 5 дни е обикновено достатъчно през първите седмици след засаждането.

2 седмици преди прибирането на картофите направете това

Важността на редовното поливане

Шест до осем седмици след засаждането е критичният период, когато растенията започват да произвеждат нови картофи под земята. Поливайте растенията всеки ден или два през този период, за да помогнете на реколтата да расте повече и по-равномерно. Това е важно за получаването на по-добър добив при прибирането на реколтата. Недостигът на вода може да доведе до по-малки и по-деформирани картофи, с дефекти като възли, бучки и пукнатини. Картофите, които се отглеждат с постоянно снабдяване с вода, имат по-добър вкус и се съхраняват по-дълго.

поливане

Прекалено честото поливане и неговите последици

Прекалено честото поливане на картофите може да доведе до редица проблеми. Един от най-очевидните признаци на прекомерно поливане е пожълтяването и умирането на листата. Това е сигнал, че растенията получават твърде много вода. Прекалената влага може да предизвика гниене на корените и болести, които могат да унищожат вашата реколта. В допълнение, прекалено влажната почва не позволява на картофите да излекуват и изсъхнат правилно след прибирането на реколтата, което води до лошо съхранение и по-ниско качество на картофите.

Направете това и реколтата на картофите ще е тройно по-богата

Как да избегнем прекомерното поливане?

За да избегнете прекомерното поливане, проверявайте редовно влагата на почвата и следете прогнозата за времето. Ако почвата е влажна на дълбочина 20-25 см, поливането може да бъде пропуснато. Важно е да разберете, че увисването на растенията през летните дни не винаги означава, че те се нуждаят от вода. Това може да бъде нормална реакция на жегата.

Правилното поливане на картофите е от ключово значение за постигане на обилна и качествена реколта. Прекаленото поливане може да доведе до редица проблеми, включително гниене на корените, болести и лошо съхранение на картофите. Следвайте съветите за оптимално поливане и редовно проверявайте влагата на почвата, за да избегнете тези проблеми. С правилните грижи вашите картофи ще бъдат вкусни, здрави и дълготрайни.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес