Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дините ще станат големи и сладки, ако ги наторите с ТОВА

19 юни 2024, 13:55 часа

Динята несъмнено е символ на лятото. В горещите дни този сочен плод перфектно утолява жаждата, защото съдържа над 90% вода и наистина малко калории. От години българските градинари отглеждат дини в градините си - стават големи и сладки, като в южната ни съседка. Каква е тайната на успешното отглеждане? Осигуряването на подходящи условия за растеж и добив е от съществено значение, но не е единственото условие. От юни дините трябва да се поддържат с домашно приготвени торове - приготвят се лесно, а ефектът от използването им надминава всички очаквания.

Реклама

Трудно е да си представим лятото без дини. Благодарение на високото си съдържание на вода (над 90%), този плод отлично хидратира организма и задоволява апетита, поради което е идеална закуска за летните горещини.

Въпреки че е нискокалоричен плод, той доставя на тялото ни ценни витамини и хранителни вещества. Всичко това са поводи да обмислите отглеждането на дини във вашата градина, ако все още не сте. Основното условие за успешно отглеждане е изборът на подходящо място, тъй като те се нуждаят от много слънце и топлина, за да дадат сладки и сочни плодове. Семената могат да се засяват директно в земята, но най-добре е да се подготви разсад. Засаждаме разсада в земята през втората половина на май или началото на юни.

Още: Цъфти красиво и е богато на витамини и минерали – засейте го в градината, няма да съжалявате

Как да се грижите за дините през юни?

Основният елемент от тяхното отглеждане е редовното и адекватно напояване. Храстите имат най-голяма нужда от вода, когато завързват плод, но когато пораснат и започнат да зреят, поливането трябва да се ограничи. Важно е да не прекалявате с поливането, тъй като това може да доведе до загниване на корените. Водата не трябва да бъде студена, а само хладка.

Динята се счита за много ненаситно растение, което означава, че се нуждае от големи порции хранителни вещества, за да расте. Преди засаждането си струва да обогатите почвата с доза органичен тор, като смесите субстрата с компост или оборски тор. Домашно приготвените хранителни вещества са най-добри през периода на растеж. Не забравяйте също така редовно да плевите почвата около растенията - в противен случай плевелите ще отнемат вода и ценни хранителни вещества.

Още: Кефир в градината: Перфектен тор за зеленчуци и убиец на мана

Домашни торове за плододаване на дини

Опитните градинари могат да се похвалят със собствен начин за отглеждане на големи, вкусни и сочни дини. И така, с какво да храните дини, за да се насладите на вкуса на вкусни и сочни плодове? Ето няколко домашни торове, които ще допринесат за сладостта и големината на вашите дини.

Тор с мая

Разтворете едно пакетче суха мая в 10 литра вода и оставете сместа за 24 часа. От юни поливайте дините с този домашен тор, като избягвате накисването на листата. Това е не само естествен стимулатор на растежа, но и подпомага развитието на кореновата система.

Още: Диня или пъпеш - ендокринолог разкри кой плод е по-полезен

Тор от дървесна пепел

Необходим е по време на цъфтежа и образуването на малки дини, тъй като съдържа калий и фосфор. Добавете 50 грама пепел към два литра вряща вода, разбъркайте добре и оставете настрана за 8 часа. С тази смес пръскайте листа от диня. Чрез листно подхранване можете да осигурите на растенията необходимите хранителни вещества, което от своя страна ще доведе до по-добър растеж и добив.

Йоден тор

Просто добавете 6 капки йод в кофа с вода, разбъркайте добре и напръскайте дините. Това торене ще засили имунитета на храстите и ще ги предпази от гъбични заболявания.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес