Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дафинов лист в градината през есента - ето за какво го използват опитните градинари

12 октомври 2024, 10:37 часа

През есента основните грижи на градинарите са торене, борбата с вредителите и профилактиката на болестите. По това време на годината градинарите с опит използват дафинов лист в градината. Кулинарната добавка е евтина, но улеснява много градинарите. Ето за какво точно я използват.

Употреба на дафинов лист в градината

Първо, подправката съдържа вещества, които устояват на развитието на гъбички и други патогени в почвата. Второ, миризмата на лавър не се харесва на много насекоми - тези, които живеят в кухнята, и тези, които се намират в лехите. Трето, дафиновите листа съдържат желязо и манган, фосфор и калций, магнезий и други добавки, необходими за торенето на растенията. В същото време такава добавка е евтина и са необходими само три листа на квадратен метър.

Помага ли дафиновият лист при безсъние?

Има два доказани начина за употреба на подправката в градината: заравяне на листата в почвата или приготвяне на инфузия.

Средно се препоръчва да се използват до 3 листа на квадратен метър почва. Това е достатъчно, за да подобрите състава на почвата и да предпазите градината от вредители и гъбички.

Също така е лесно да приготвите инфузия, която се използва за поливане. За да направите това, ще ви трябват 5 дафинови листа на 1 литър вода. Водата трябва да се доведе до кипене и да се остави да се вари заедно с листата за няколко минути. След като изстине се добавят 9 литра чиста вода и се използват за поливане.

Градинарите с опит припомнят, че народните средства за борба с вредителите и болестите, както и добавките за подобряване на състава на почвата не винаги гарантират 100% резултат.

Някои градинари използват дафинов лист за борба с листните въшки в сезона на тяхната активност. 

Дафиновият лист има силни инсектицидни свойства поради цял комплекс от биологично активни вещества: етерични масла, включително линалол, гераниол, евгенол. Те са токсични за много насекоми, включително листни въшки. Танините в състава на дафиновите листа нарушават нормалното функциониране на вредителите. Алкалоидите в състава на подправката влияят негативно на листните въшки. Ето защо дафиновият лист е ефективно и безопасно природно средство за борба с тези вредни насекоми.

Има няколко начина да използвате дафинови листа, за да се отървете от листни въшки:

  • Приготвяне на инфузията. 5-10 листа се заливат с 1 литър гореща вода и се запарват 20-30 минути. Разтворът се напръсква върху засегнатите растения;
  • Смилане на сухи листа на прах. Полученият „лавров прах“ се разпръсква по земята около растенията или директно върху засегнатите зони;
  • Поставяне на свежи дафинови листа под храсти и корони на дървета. Изпаряването на етеричните масла ще отблъсне листните въшки.

За постигане на най-добър ефект от лечението е по-добре да се повтаря на всеки 7-10 дни. 

Какви грешки се допускат при засаждане на дафинов лист?

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес