Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да подготвим оранжерията за пролетта: Какво, кога и как да третираме за вредители и болести?

21 февруари 2023, 10:44 часа

Когато в района на лятната вила все още има сняг, не пречи животът в оранжерията за започне с пълна сила. По това време не си губете времето да се прозявате, а да почистите и подготвите оранжерията за засяване на зелена тор.

Ако всичко се направи навреме, тогава сидератите ще могат да растат толкова, колкото трябва, а разсадът няма да седи в апартаментите.

Кога да се подготвят оранжериите?

Всичко зависи от климата и времето. Веднага след като положителната температура се установи в оранжерията и продължи няколко дни, трябва да започнете с подреждането нещата.

Тогава стените и рамката на конструкцията се измиват, остатъците от растителност се отстраняват, ако е необходимо, почвата се дезинфекцира и се пристъпва към нейното възстановяване.

Можете да имате зеленчукова градина, дори да нямате много място

Третиране на оранжерията срещу болести

1. Можете да приготвите сапунен разтвор и да добавите горчица на прах, за да получите постоянна миризма на горчица и богат цвят.

2. По-често се ползват разтвор на меден сулфат, бордолезова течност или други индустриални продукти за дезинфекция.

3. Чудесен вариант е сярна шашка. Предимството му е, че помага незабавно да се справи с бактериите и вредителите.

Контрол на вредителите

В този случай е по-добре да използвате димни бомби.

Има смисъл да се използва вече споменатата сярна шашка, когато е възможно плътно да се затвори оранжерията.

7 двойки растения, които не могат да бъдат засадени в една градина

Има само един недостатък: ако в конструкцията на оранжерията има незащитени метални повърхности, корозията не може да бъде избегната.

Димът от шашката унищожава причинителите на гъбични заболявания и насекоми вредители, дори да са се скрили в най-недостъпните пукнатини.

Същият ефект може да се постигне и при използване на пулове за тютюн. Не уврежда металните конструкции и е ефективен при борбата с насекомите.

Няма смисъл да започваме обработката на почвата и процедурите за нейното подобряване преди това, тъй като няма да има никакъв ефект. Сроковете трябва да се спазват, за да разчитаме на добра оранжерийна реколта.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес