Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цъфти красиво и е богато на витамини и минерали – засейте го в градината, няма да съжалявате

19 юни 2024, 12:42 часа

Ленът е растение, което напоследък е много популярно. Защо? Защото съдържа ценни хранителни вещества, витамини и минерали, необходими за правилното функциониране на човешкия организъм. Често се говори и за здравословните свойства на лена. Разберете как да отглеждате това растение и научете за неговите свойства.

Реклама

Характеристики на лена

Ленът е едно от най-старите култивирани растения. Включен е в семейството на ленените (Linaceae) и може да се похвали с около 200 вида растения.

Още: Кефир в градината: Перфектен тор за зеленчуци и убиец на мана

Естественото, оригинално местообитание на лена е средиземноморският регион, по-специално Египет, Тунис и Гърция. Разбира се, в днешно време и поради неотслабващата си популярност, растенията от семейство Ленени могат да бъдат намерени практически във всяко кътче на света.

Ленът най-често се нарича едногодишно растение, но по-големите екземпляри често се срещат и под формата на многогодишен полухраст.

Ленът има тънки и доста изправени издънки. Цветовете на растението са единични и имат пет венчелистчета – жълти, сини, светло лилави или бели. Освен това, когато гледате растението, можете да забележите много декоративни капсули със семена, наподобяващи топки. Това е така ценният ленен плод. Капсулите със семена се състоят от 10 части, съдържащи семена, наречени ленено семе.

Още: Как да използвате оцет за отглеждане на краставици? С тази смес реколтата ще бъде тройна!

Отглеждане на лен

Ленът се отглежда в различни райони, като изборът на подходящо място зависи от изискванията на конкретния вид. Растението най-често предпочита слънчеви и топли места. Почвата за отглеждане на лен трябва да е пропусклива, хумусна, достатъчно плодородна и постоянно влажна.

Ленът е сезонно растение, което не се справя особено добре с ниски температури. Ако искате успешно и дълготрайно отглеждане, осигурете му солидно покритие за зимата. За да обогатите почвата, в която расте ленът, можете от време на време да я подхранвате с торове за култивирани растения (за предпочитане богати на калций) или компост. Трябва да запомните, че земята за отглеждане на лен не трябва да бъде твърде плодородна.

Сортове лен

Още: Пръскане на лози - С какво и кога да пръскаме гроздето

Както вече споменахме, известни са над 180 вида лен. Най-популярните от тях са:

Едроцветен лен (Linum grandiflorum)

Едногодишно растение, което цъфти от късна пролет до есен. Може да расте добре до появата на първите слани. Растението се отличава с красиви едри цветове, които са събрани по върховете на стъблата в рехави съцветия. Листата на този лен са тесни и гъсто събрани на тънки стъбла. Интересното е, че това растение произвежда очарователни, цветни цветя. Среща се в червено, розово, оранжево или бяло с тъмни граници на венчелистчетата. Този вид лен може да достигне приблизително 50 см височина.

Златен лен (Linum flavum)

Обикновено е краткотрайно многогодишно растение, чието време на цъфтеж започва през юни и завършва през август. Многогодишното растение се характеризира с красиви жълто-златисти цветя, които са гъсто разположени по стъблата. Растежът му е подобен на едроцветния лен. Растението достига максимална височина 50 см. Струва си да се отбележи, че този вид лен цъфти много изобилно.

Многогодишен лен (Linum perenne)

Многогодишно растение, което цъфти от юни до началото на септември. Има няколко разновидности, поради което някои видове могат да достигнат до 80 см височина. Има и много по-къси сортове джуджета. Цветовете на този вид са изключително ефектни, най-често сини, по-рядко бели.

Свойства и приложение на лена

Ленът се използва по много начини от дълго време. Свързвали са го и с много важни обичаи, напр. тъкане на платна, покривки, чаршафи и познатите и до днес ленени торби. В допълнение към историческата употреба на лена, заслужава да се спомене и ценните здравословни свойства на това растение.

Лененото семе, приложено директно върху кожата, подпомага по-бързото лечение на изгаряния, заздравяването на рани, а също така подпомага регенерацията на кожата, така че може да се използва при кожни проблеми като акне или пъпки.

Благодарение на високото си съдържание на фибри, ленените семена подпомагат правилното функциониране на червата и стомаха, така че запарката от ленено семе може да бъде полезна при храносмилателни проблеми и стомашни язви.

Лененото масло съдържа витамини, минерали и мастни киселини, които помагат за намаляване нивата на лошия холестерол и може да се използва и за омазняване на косата. Освен това лененото масло идеално импрегнира дървото, поради което се използва не само в диетата, но и в промишлеността.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес