Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветята, които трябва да засадите през юни

05 юни 2024, 14:29 часа

Юни е месец, когато повечето от растенията вече са засадени, но все още можете да попълните цветните лехи с някои цветя. Засаждайки ги през този месец, те ще се вкоренят добре и ще цъфтят пищно.

Реклама

През юни градинарите могат не само да се възхищават на растителността, която са успели да засадят по-рано, но и да засадят нови цветя и култури в градината. И първият месец на лятото всъщност е много подходящ за засаждане на растения, които не се страхуват от топлина.

Балконът ви ще е истински рай с най-модерните цветя за 2024 година

Какви цветя да засадите през юни?

Юни е подходящ за засаждане на бързорастящи едногодишни цветя, които могат да зарадват с цъфтежа още преди да настъпят студове. Например, ето списък с такива цветя:

  • невен; 
  • алисум; 
  • настурция; 
  • синя метличина; 
  • ипомея; 
  • турта;

Но много дългогодишни насаждения също се засаждат през юни. Например ярките и изключително невзискателни газании, както и лъвската грива ще растат добре - но се отглеждат чрез разсад. Можете също да засадите камбанки и маргаритки през юни - последните се засаждат през цялото лято чрез семена или коренища.

Имайте предвид обаче, че многогодишните растения, засети със семена, ще цъфтят едва през следващата година, но разсадът ще ви зарадва с буйни цветове още това лято.

Какво друго да засадите през юни?

Има и няколко растения, които обикновено се засаждат през пролетта или есента. Въпреки това, ако сте пропуснали момента, все още можете да ги засадите през лятото - но бъдете готови за факта, че ще трябва да положите много повече усилия.  

Рози - те все още могат да бъдат засадени в цветната леха в началото на лятото. Необходимо е обаче внимателно да се следи почвата да не изсъхне.

Бегония - обикновено тези цветя се засаждат в саксия, но когато се трансплантират на открито, това се прави през юни.

Ириси  - можете да засадите повечето сортове ириси през юни, но трябва да намерите добре осветено и защитено от вятър място. Ирисите са много непретенциозни, но буйният цъфтеж може да се постигне само с достатъчно топлина и светлина. През пролетта и лятото трябва внимателно да се грижите за ирисите, особено за декоративните сортове. През целия вегетационен период растенията редовно се плевят, почвата се разрохква (много внимателно и повърхностно, за да не се повредят корените) и се отстраняват увехналите цветове.

Ирисите рядко се поливат, когато почвата около растенията стане много суха. В същото време във фазата на бутонизация се увеличава количеството на постъпващата влага. За да цъфтят добре ирисите, те се поливат редовно и обилно. Това е найд-добре да се прави вечер, когато слънцето залезе.

След като засадите тези растения, не забравяйте да мулчирате почвата около стъблото. Така почвата ще запази най-голямо количество влага.

Цветята, които трябва да засадите след Великден

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес