Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветята, които цъфтят най-дълго - всеки трябва да ги има в градината си

31 май 2024, 15:03 часа

Всеки градинар иска неговата градина и цветна леха да изглеждат най-добре, така че трябва внимателно да избере цветята, които засажда в нея.

За да се насладите възможно по-дълго на цъфтежа на цветята в градината ви, изберете такива, които цъфят цяло лято. 

Кои цветя цъфтят най-дълго?

Те не само цъфтят дълго, но и са лесни за отглеждане, устойчиви са на охлюви и са много цветни. Това са бегония и слабонога (импатиенс или хималайски балсам). Тези растения не само ще ви зарадват с външния си вид: те също са много цветни и популярни едногодишни цветя. Между другото, можете да ги отглеждате не само в градината, но и у дома: те ще се чувстват страхотно във висящи кошници и саксии.

Много често тези две растения се засаждат и на бордюри и лехи, защото са възможно най-универсални. Но за да цъфтят през цялото лято, препоръчително е да ги засадите през май или дори малко по-рано през пролетта. Обикновено тези цветя могат да зарадват с цъфтежа си до първите слани - от май до ноември.

Балконът ви ще е истински рай с най-модерните цветя за 2024 година

Те няма да се сблъскат с болести като брашнеста мана и няма да бъдат засегнати от охлюви. Ще се размножават и прости цветя - до замръзване можете да отрежете няколко кълна и да ги засадите у дома като стайно растение.

Грижа за бегонията

Бегонията трябва да расте на умерено осветено място. Тя се развива по-добре под разсеяни лъчи на светлината; декоративно-листните сортове предпочитат частична сянка. Оптималното място за саксии с бегонии е первазите на прозореца от западната или източната страна. Бегонията обича влагата, както повечето тропически растения. Трябва да се полива с мека, предварително утаена вода, в саксията трябва да има дупка, за да може излишната влага да се оттича в тавата. Когато поливате, трябва да следвате няколко прости правила:

  • летен режим на поливане - няколко пъти седмично, доста обилно;
  • от октомври поливането се намалява, овлажнява растението, докато повърхността на почвата в саксията изсъхне;
  • през зимата поливането е минимално;

Изискването за високо съдържание на влага във въздуха при бегониите е продиктувано от техния тропически произход. Но в същото време бегонията не може да се пръска, в противен случай тя може да се разболее и върху листните плочи се образуват петна. 

Цветята, които трябва да засадите след Великден

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес