Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Божурите ще цъфтят като луди, ако през есента направите това

24 октомври 2024, 22:00 часа

За да могат божурите да цъфтят всяка година, трябва да се грижите правилно за тях. Един от важните етапи на грижата за тях е есенното подрязване.

Защо е необходимо божурите да се подрязват през есента?

Първо, подрязването на сухи издънки преди зимата помага да се предотврати развитието на болести, които могат да презимуват върху листата и стъблата и след това да се разпространят в младите издънки през пролетта. Божурите могат да развият сива плесен.

Пресаждане на божури през есента - как се прави

На второ място, подрязването на височина 5 см над земята помага за укрепване на корените и подобряване на цялостното здраве на растението през следващия сезон. Освен това по този начин градината ще изглежда по-спретната през зимата.

Кога трябва да се подрязват божурите през есента?

Не бързайте да подрязвате божурите веднага след цъфтежа. Трябва да изчакате, докато листата и стъблата изсъхнат естествено. Това се случва, когато растението съхранява хранителни вещества в корените.

Листата продължават да синтезират, докато умрат. Това помага за укрепване на подземната част на растението. Ако резитбата се извърши по-рано, растенията може да отслабнат и да не цъфтят толкова пищно през следващата година.

Как се подрязват божурите през есента?

Използвайте остри и чисти ножици за подрязване. Подрежете стъблата точно над земята. Оставете около 5 см над почвата, за да улесните намирането на растението през пролетта. Всички отрязани издънки трябва да се изхвърлят, за да се предотврати развитието на болести или вредители.

Торене на божурите през есента

През есента не трябва да подхранвате божури с торове, които съдържат големи количества азот. По-специално става въпрос за оборски тор и селитра. Препоръчва се това подхранване да се остави до пролетта.

По-добре е да се съсредоточите върху торове, които съдържат фосфор и калий. Също така, за буен цъфтеж, божурите се нуждаят от още два важни елемента - сяра и магнезий.

Ако често вали през есента, няма нужда да използвате разтвори на сухи торове. В случая градинарите с опит използването на ръчно гребло, за да се разхлаби почвата около храста и директно да се поръси със сух тор.

Основното торене на божури през есента се основава на суперфосфат и калиев сулфат. За да приготвите такъв тор, ще ви трябват 60 гр от първия компонент и 40 гр от втория. Този обем е достатъчен за 1 кв. м. площ. Торенето може да се допълни с магнезий и сяра.

Най-добрите торове за божурите през есента са тези

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес