Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката, която ще спаси доматите от вредители в края на август

29 август 2024, 17:15 часа

В периода на плододаване доматите са изложени на риск от различни заболявания. В случая всеки градинар търси метод, който ще има ефективен превантивен ефект, а също така няма да направи самите зеленчуци опасни за консумация. Градината с опит в случая разчитат на една билка и други изпитани средства. Третирането с тях може да се извърши и в края на август - това спомага за удължаване плододаването на насажденията.

Билката, която гони вредителите от доматите

Ако пелинът расте близо до вашата градина, тогава разполагате  отлично безплатно лекарство, което може да защити доматите от повечето болести. Трябва да съберете доста голямо количество пелин. При нарязване на свежата билка количеството трябва да е около половин стандартна кофа. Залейте с гореща вода и изчакайте няколко часа. Прецедете продукта и напръскайте доматите.

Това винаги ускорява узряването на доматите през август

Друг вариант е приготвянето на разтор на базата на две популярни подправки. Малко хора знаят за този метод, въпреки че е много добър и върши идеална работа. Ще трябва да вземете малка бутилка водка (250 мл) и да смесите алкохолната напитка с малко количество черен пипер (около два грама) и десет грама куркума. Сместа се влива в продължение на 48 часа. След това вземете десет части вода за една част от продукта и напръскайте доматите с приготвения разтвор. 

Други приложения на пелин в градината

Някои градинари поставят клони от пелин покрай редовете моркови, върху зелето или ги окачат на дървета и храсти. Някои градинари засаждат пелин за отблъскване на насекоми, но и за приготвяне на инфузия от пелин.

За да приготвите запарка от пелин, зелейте голяма връзка (300 гр) пресни билки с 5 литра вряща вода и оставете да се запари за един час. Напръскайте засегнатите от вредители растения с тази инфузия и техният брой ще бъде значително намален.

Що се отнася до градината, можете да засадите и пелин в нея. Къде е най-доброто място за засаждане на пелин на сайта? Под дърво или храст (в областта около ствола) - растение, което ще расте почти близо до дървото, ще предпази от пълзящи вредители и до известна степен от летящи насекоми. Мравките избягват пелин, което означава, че няма да има листни въшки. Гъсениците и молците също не понасят пелин.

Мишките не харесват това миризливо растение - те се опитват да не се установяват там, където расте.

За зимата можете да увиете стволовете на овощните дървета с пелин и тогава зайците няма да ядат кората им. Този „плевел“ също изглежда добре в цветна градина - той е непретенциозен и устойчив на суша. Какво да засадите до пелин? Лавандула, сантолина - те ще изглеждат добре заедно, а засадено до розите растението ще отблъсне листните въшки.

По колко домати може да ядете на ден?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес