Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 неща, които да засадите през есента, за да се радвате на красив двор през пролетта

09 септември 2024, 16:03 часа

След горещо лято е време да започнете да планирате какво да засадите през есента, когато по-хладният есенен въздух е по-приятен както за растенията, така и за градинарите, но почвата все още е достатъчно топла, за да позволи на корените да израснат, преди земята да замръзне. Ако есента не носи поне малко дъжд на седмица, е лесно да полеете обилно растенията. Проблемите с болестите и вредителите също изчезват през есента.

Още: 4 неща, които никога НЕ трябва да правите с моравата след дъжд

Пролетни луковици

Всички цъфтящи през пролетта луковици, като лалета и зюмбюли, се нуждаят от студен период, за да цъфтят, поради което трябва да бъдат засадени през есента, въпреки че няма да можете да им се насладите до следващата пролет. Много луковици се предлагат в широк асортимент, така че можете да изберете цветове, височини и времена на цъфтеж за това какво да засадите през есента, което работи най-добре във вашата градина.

Теменужки и виоли

Есента е подходящо време за засаждане на теменужки и техните по-малки братовчеди, виоли, защото все още топлите температури на почвата дават време на корените им да растат достатъчно, за да оцелеят през зимата. Плюс това, като ги засадите през есента, ще се насладите два сезона на тези любими растения през прохладния сезон, защото те често започват да цъфтят отново, когато времето се затопли през пролетта.

Ако живеете там, където земята замръзва, потърсете по-студоустойчиви сортове. За да им помогнете да презимуват, добавете дебел слой мулч около тях, след като почвата ви е замръзнала; това ги изолира от редуващи се цикли на замразяване и размразяване, които могат да извадят тези малки растения от земята.

Трева

Засадете нова тревна площ, като засадите семена или поставите прясна копка през есента. Засяването обикновено е по-евтината и по-лесна опция за „направи си сам“, когато създавате чисто нова морава, но копката ще даде по-незабавни резултати. Ако искате да поправите неравномерна или рядка тревна площ, първо изгребете петната, за да се разкрие почвата, поръсете семена от трева, където искате да растат, след което покрийте леко с компост или слама. Поддържайте новата трева добре напоена, докато настъпят минусови температури.

Дървета и храсти

След като времето се охлади след лятото, но почвата все още е достатъчно топла за развитие на корените, е идеалното време за засаждане на дървета и храсти. Винаги засаждайте дървета и храсти на техните естествени почвени линии. Поддържайте новозасадените дървета или храсти добре напоени, докато земята замръзне, за да получите добър старт, преди да навлезете в пълен покой през зимата.

Трайни насаждения

Когато решавате какво да засадите през есента, потърсете трайни насаждения, тъй като това е най-доброто време да ги добавите към градината си. Можете също така да разделите и презасадите съществуващи трайни насаждения като хоста и астилба във вашата градина. Дръжте всички засадени през есента трайни насаждения добре напоени, докато земята замръзне, за да ги насърчите да израснат нови, здрави корени, преди да преминат в латентно състояние за зимата. Защитете ги от измръзване с одеяло от нарязани листа или друг мулч, наслоен около тях. Когато дойде пролетта, те ще бъдат готови да напълнят градинските ви лехи със свежа зеленина.

Прохладни сезонни зеленчуци

Ако живеете в климат, където зимите са меки, можете да засадите различни ядливи растения през есента. Опитайте листни зеленчуци като маруля, спанак и манголд, както и кореноплодни като цвекло и моркови във вашите повдигнати лехи или в земята. Есента също е чудесно време за експериментиране с азиатски зеленчуци като бок чой, китайско зеле и мизуна. Ако живеете в климат с по-хладни зими, все пак можете да отглеждате тези зеленчуци с помощта на покривки за редове, тунели или оранжерии.

Още: Кога и колко да намалим поливането на стайните растения в края на летния сезон

Друг вариант за вашите зеленчукови лехи? Засадете покривна култура като елда или грах. Най-добрият вариант ще зависи от вашия конкретен климат, но правилната покривна култура върши чудесна работа за подобряване на почвата за успешно засаждане следващата пролет.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес