Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 съвета за предотвратяване на кореновото гниене

25 март 2024, 05:40 часа
Реклама

Има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите кореновото гниене. Разбира се, стъпка номер едно в превенцията е да не се преполиват растенията, но осигуряването на правилен дренаж, изборът на подходяща среда за саксии и познаването на изискванията на вашите стайни растения също ще ви помогнат да предотвратите това състояние.

Още: 18 стайни растения, които пречистват въздуха от вредните химикали

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ КОРЕНОВОТО ГНИЕНЕ

Изберете правилната смес за саксии

Предотвратяването на кореновото гниене изисква използването на подходяща саксийна смес. Почвата за саксии трябва да бъде по възможност опакована, обработваема, добре дренирана и да съдържа перлит. Никога не използвайте повторно използвани преди това смеси за саксии и не използвайте градинска почва.

Осигурете добър дренаж

Винаги използвайте контейнер за растения, който има достатъчно дренажни отвори. Добавяйте торфен мъх към тежките почви за саксии, за да подобрите дренирането. Не позволявайте на растенията да седят в дренажната вода.

Познавайте нуждите на растенията си

Въпреки че някои стайни растения имат сходни изисквания, не всички са еднакви. Проучете растенията си и знайте какви са специфичните им нужди. Някои растения се нуждаят от вода всяка седмица или по-често, докато други се нуждаят от вода само веднъж на две седмици.

Много растения спят, когато през зимата има по-малко светлина и слънце. През този период на покой тези растения трябва да се поливат по-малко.

Не прекалявайте с поливането

Гъбичките, причиняващи кореново гниене, растат и се размножават във влажна почва, затова е важно да избягвате преполиването. Уверете се, че сте осигурили почва, която се оттича добре. И не забравяйте, че дренажните отвори в саксията са от решаващо значение за повечето стайни растения.

Повечето растения нямат нужда от вода, докато горните 5 см. от почвата не изсъхнат, но отново, разберете нуждите на различните растения във вашия дом. Освен това необходимото количество вода се определя не само от вида на растението, но и от размера и материала на саксията, вида на средата за отглеждане и факторите на околната среда като температура, светлина и влажност. Ако ви е трудно да прецените от колко вода се нуждае растението, използвайте влагомер за измерване на почвената влажност.

Бъдете внимателни с торовете

Прекалено многото тор може да отслаби растението, като добави твърде много сол в почвата. Отслабените или стресирани растения са по-податливи на болести.

Ако установите, че растението ви има кореново гниене, не е задължително всичко да е загубено. Можете да предприемете някои стъпки за лечение на болестта, които могат да спасят растението ви. Третирането на кореновото гниене веднага щом забележите признаците ще даде на растението ви най-голям шанс да оцелее.

КАК ДА ТРЕТИРАМЕ КОРЕНОВОТО ГНИЕНЕ

Подрязване

Отстранете мъртвите, умиращи или болни листа със стерилизирани ножици. Извадете растението от почвата и внимателно опипайте корените. Корените, засегнати от кореново гниене, ще изглеждат червени, кафяви или черни и ще са хлътнали или кашави. Засегнатите корени могат буквално да паднат от растението, когато ги докоснете.

Здравите корени може да са черни или бледи, но ще се усещат твърди и гъвкави. Изплакнете кореновата система под чиста течаща вода, за да отстраните евентуално замърсената почва. Огледайте корените и с помощта на остра и чиста ножица изрежете всички, които изглеждат болни. Не забравяйте да стерилизирате ножиците отново, преди да ги използвате за друго растение.

Може да се наложи да отстраните значителна част от кореновата система, ако растението е силно засегнато. В такъв случай почистете ножиците със спирт и подрежете една трета до половината от листата на растението. Това ще даде на растението по-добър шанс да възстанови корените си, тъй като няма да е необходимо да поддържа толкова много листа.

Пресаждане

Оставете кореновата система на растението да изсъхне за 24 часа. Изхвърлете почвата от мястото на загниване на корените, след което измийте саксията с разтвор на белина (или пресадете растението в стерилен съд). Ако е възможно, потопете останалите здрави корени в разтвор на фунгицид, за да унищожите евентуалните гъбички на кореновото гниене. Пресадете растението с нова опакована почва за саксии.

Още: Този проблем при стайните растенията често се бърка с липса на вода

Правилно поливане

Не поливайте стайното си растение, докато горните 5 cm. от почвата в саксията не са сухи на пипане, освен ако не сте направили проучване и не знаете, че конкретният вид растение изисква допълнително напояване. Използвайте уред за измерване на влажността на почвата. Уверете се, че използвате добре дренираща почва и контейнер с подходящи дренажни отвори.

Поливайте в основата на растението, никога над листата, което може да стимулира други видове гъбични заболявания.

Познавайки нуждите на вашите растения и спазвайки тези лесни съвети, ще предотвратите не само гниенето на корените, но и други видове заболявания при растенията.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес