Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 растения, за които пепелта е опасна през август - не ги торете с нея

20 август 2024, 16:05 часа

В края на лятото много градинари все още продължават да торят растенията в градината си, включително с дървесна пепел. Въпреки това, този тор трябва да се използва изключително внимателно. Не е подходящ за всички култури. Ето кои растения реагират зле на добавянето на пепел.

Какви растения не трябва да се торят с пепел?

Не изливайте пепелна инфузия върху моркови, спанак, киселец, ревен и репички. Сред цветните култури пепелта се понася зле от орхидеи, хортензии, теменужки, азалии и драцени. В някои случаи е по-добре да не използвате пепел изобщо. Ако градината има алкална почва, пепелта само ще навреди на растенията. Трябва също да спрете да използвате пепел, ако е торено с урея.

Торене с пепел - НЕ правете тези грешки

Полза и вреда от пепелта

Пепелта е естествена алтернатива на химическите минерални торове. По отношение на състава си се счита за фосфорно-калиев тор, безопасен както за растенията, така и за хората. Дори да попадне върху кожата, пепелта не гори. Освен това няма неприятна миризма.

Основните компоненти на пепелта са магнезий, калций и калий. Прилагането на това торене е уместно само ако почвата се нуждае от тези елементи. В прекомерни количества дори такива полезни вещества само ще навредят на растенията. За да сте сигурни, че е необходимо да добавите пепел към почвата, трябва да погледнете по-отблизо състоянието на зеленчуковите и градинските култури.

Почвата се нуждае от пепел, ако са налице следните признаци:

  • пигментация и деформация на листата;
  • мъртви горни леторасти;
  • лош растеж на растенията;
  • паднали цветове.

Признаци на калциев и магнезиев дефицит:

  • изсушени ръбове на листата на растенията, те се свиват в тръба;
  • липса на аромат на цветовете.

Основното предимство на пепелта е ниското съдържание на хлор, което има благоприятен ефект върху растенията, които реагират отрицателно на това вещество. Те включват малини, грозде, ягоди, касис и къпини.

Пепелта е известна и с отличната си способност да намалява киселинността на почвата. Но точно това свойство я прави неподходяща за:

  • торене на растения, които обичат кисела почва (те включват хортензия, брусница, азалия и др.);
  • почва, която вече е пренаситена с високо алкално съдържание;
  • почва, обогатена с азотсъдържащи торове (птичи тор, тор и др.) преди не повече от месец.

При засаждане на дръвчета може да се използва пепел в съотношение 1–2 кг тор на посадъчна яма. При засаждане на градински и зеленчукови култури се прилага в количество 10 гр на дупка. Дори в такива малки дози пепелта ще бъде от голяма полза и ще се превърне в надеждна основа за периода на адаптация на растенията и техния активен растеж.

Може да се използва и за торне на глинеста почва през есента. През пролетта пепелта ще бъде отличен тор за лека пясъчна глинеста и песъчлива почва. Пепелта носи най-голяма полза в тежки и подзолисти почви, където има голяма нужда от намаляване на киселинността.

Торене с пепел: Кои растения НЕ го обичат

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес