Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини да не разчиствате градината от растенията преди есента

09 септември 2024, 14:52 часа

Традиционното управление на градината налага есенно почистване на лехите за засаждане като начин за подреждане и подготовка за пролетта. Този подход обаче всъщност може да създаде повече обща работа за вас и има няколко екологични недостатъка.

Още: 4 неща, които никога НЕ трябва да правите с моравата след дъжд

Оставянето на вашите растения да стоят е голяма част от преосмислянето на това как можем да се грижим за по-устойчив пейзаж през есента и през цялата година. Ето пет причини защо не трябва да подрязвате градината си през есента и какво да направите вместо това.

Безплатни растения

Ако позволите на желаните видове да се засяват и запълват сами, ще получите безплатни растения, които могат да покрият земята и да се борят с плевелите, да увеличат влажността на почвата, да намалят ерозията, да подобрят почвата и много повече. Ако отсечете и почистите цветни глави през есента, ще загубите този безплатен източник на семена. Разбира се, може да искате да унищожите агресивните растения , които са твърде плодовити, но ако това е така, премахването и замяната на това растение като цяло може да бъде опцията с по-ниска поддръжка за вас.

Подкрепа за дивата природа

Тези цветни глави, пълни със семена, са храна за птици през зимата. Имате много растения с много семенни глави, както и семената, които падат на земята, за да си намерят храна. Оставянето на растенията да стоят до пролетта също осигурява на птиците прикритие от хищници и подслон по време на зимни бури, да не говорим за други диви животни, които се нуждаят от същата защита.

Контрол на наводненията

Стъблата на стоящите растения и тревите задържат прилично количество влага през зимата. Ако вашият квартал е предразположен към наводнения, оставянето на вашите растения да стоят предпазва от бързо изтичане на повече валежи (или снеговалеж), защото целият този растителен материал задържа влагата. Храстите и дърветата осигуряват същата полза. Колкото повече маса от листа и стъбла имате, толкова по-малко вода ще наводнява всички повърхности, които не могат да абсорбират валежите.

Естествена снежна ограда

Като се възползват от ползата от намаляването на водния отток, растенията, оставени да стоят, действат като снежна ограда, за да намалят пренасянето по тротоари, пътища и алеи. Това също помага да се събере повече сняг около растенията, което от своя страна изолира корените по време на наистина студени периоди. И тогава тези преспи ще хидратират почвата по време на пролетното топене.

Още: 7 предизвикателства на късната лятна градина: Съвети от професионалисти

Зимен изглед

Кафявото също е цвят и тези стъбла могат да бъдат много атрактивни в упадъка на зимата. Помислете как да проектирате и планирате зимния интерес, като се научите да се наслаждавате на многото нюанси на кафяво и черно, медно и умбра в пейзажа. След като го направите, никога повече няма да искате да отрежете многогодишно растение или декоративна трева.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес