Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 тайни от градинари как да берем краставици до средата на есента

20 август 2024, 11:00 часа

Ако искате да се наслаждавате на пресни краставици от градината възможно най-дълго, ето няколко прости начина да удължите сезона на краставиците

1.       Избор на подходящи сортове

Най-оптималните сортове за отглеждане на краставици през август са „Форсаж“, „Атос“ и „Зозуля“, тъй като тези семена са най-устойчиви на студено време и също така дават първите си плодове сравнително бързо. Сортът „Форсаж“ започва да дава плодове само месец и половина след засаждането. Този хибриден сорт е непретенциозен за отглеждане, адаптиран към различни климатични условия. Може да се отглежда както в оранжерии, така и на открито, което означава, че трябва да издържи на хладните нощи през есента.

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

2.       Подготовка на почвата

Най-добре е тази култура да се засади в рохкава почва, където преди това са отглеждани зеленчуци като царевица, картофи, грах, домати и особено лук. Лукът обогатява почвата с полезни вещества, което я прави идеална за нови краставици.

3.       Редовно поливане

Краставиците са 95% вода, затова изискват много влага. Препоръчва се краставиците да се поливат ежедневно с 5 литра вода на квадратен метър.

Особености при засаждане на краставици, за да имате голям УСПЕХ

4.       Подхранване с пепел

За да се удължи плододаването, краставиците трябва да се подхранват. Най-добрите торове са калиеви и азотни добавки. Дървесната пепел е изключително богата на тях. Подхранвайте растенията с разтвор от пепел на всеки 5-7 дни, като използвате 200-400 грама пепел на 10 литра вода.

Ключовият фактор е постоянната грижа за растенията. Освен редовното поливане и подхранване, краставиците се нуждаят от плевене и защита от вредители. Така вашата градина ще ви радва с обилна реколта.

Как да съхраняваме пресни краставици?

Можете да удължите свежестта на краставиците, като ги съхранявате в хладилник при идеална температура от 13°C. Температури под 2°C обаче са фатални за краставиците. Преди съхранение изсушете добре зеленчуците, тъй като влагата на повърхността им може да доведе до бързо загниване. Можете също да ги увиете в пластмасово фолио или да ги поставите в торбичка, за да предотвратите изсъхването им. Ако берете краставиците навреме и ги съхранявате правилно, те ще останат свежи поне десет дни.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес