Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 сорта краставици, които НЕ горчат

14 март 2024, 15:32 часа

Всеки градинар иска да получи богата реколта от хрупкави и сочни краставици, които не горчат. Това зависи не само от правилната грижа за насажденията, но и от сорта им. Ако искате краставиците, които растат във вашата градина, да нямат горчив вкус и да дадат богата реколта, трябва да обърнете внимание на пет сорта - Сандра, Родовичок, Букет за мама, Алхамбра.

Сортове краставици, които не горчат

Алхамбра - това е ранозреещ сорт, характеризиращ се с висок добив и устойчивост на болести. Плодовете са тъмнозелени и средни на дължина (10-12 см), така че този сорт се счита за идеален за консервиране. Тези краставици не са горчиви и могат спокойно да се консумират пресни. Вътрешността им е бяло-зелена, сочна и хрупкаво. При всякакви условия на отглеждане Алхамбра няма да има горчив вкус.

Най-добрият домашен тор за краставици и домати - той е любим на нашите баби

Родовичок - този сорт се отнася за ранозрели хибриди. Сортът е високодобивен и устойчив на болести. Плодовете са цилиндрични, дълги 10-12 см, зелени на цвят с бели шипове. Това са хрупкави, сочни и изобщо не са горчиви. Сортът е подходящ за отглеждане в оранжерия или на открито.

Букет за мама - това е друг ранозреещ хибриден сорт. Причислява се към вида корнишони. Плодовете са дребни (средна дължина 8-10 см), имат тънка зелена кора и бели шипове. Основната характеристика на сорта е, че културата е устойчива на основни болести и вредители. Може да се отглежда не само в оранжерия, но и на открито.

Сузанита - този сорт краставици е най-популярен сред градинарите. Класифицират го като хибрид. Има няколко основни предимства: висок добив, устойчивост на вредители и болести. Плодовете са цилиндрични, с дължина 12-15 см и диаметър 3-4 см. Кората е тъмнозелена на цвят и с бели шипове. Вътрешността е хрупкава, сочна и не горчи.

Основните причини за горчивина на краставиците могат да бъдат следните:

  • липса на влага и торене;
  • твърде големи разлики между дневните и нощните температури;
  • "горчив" сорт;
  • грешки в грижите (неправилна сеитба, гъсти насаждения);
  • нападение от вредители.

Липсата на вода ще се отрази не само на вкуса, но и на външния вид на плодовете. Ще отнеме повече време за узряване, което ще доведе до намаляване на размера на зеленчуците и кората им ще потъмнее. Липсата на хранителни вещества ще добави към картината неправилна форма на плода и изтощен вид като цяло. С какво да полеем краставиците, за да не горчат? На първо място, топла вода. Необходимо е да се спазва режимът на поливане и да се извършва процедурата само при топло време, за да се избегнат температурни промени.

Билката, която гарантира богата реколта от краставици

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес