Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 растения, които НЕ трябва да се подрязват през пролетта

22 април 2024, 09:35 часа
Реклама

Пролетната резитба е важна стъпка в поддръжката на растенията в градината. В случая, извършената по правилен начин резитба, насърчава здравословния растеж и цъфтежа на много растения. Но не всички растения се нуждаят от това. Кои растения е добре да не подрязвате през пролетта, за да не нарушите естествения им цикъл на развитие и цъфтеж? Списъкът с тях включва - есенно цъфтящи храсти, късно цъфтящи рози, рано цъфтящи дървета и храсти, луковични цветя.

Растенията, които не трябва да се подрязват през пролетта

Храсти като хортензия и берберис образуват цветните си пъпки върху миналогодишните клони през есента. Подрязвайки ги през пролетта, рискувате да се лишите от цъфтящо растение тази година.

Цветя за засаждане през април: Ще цъфтят до късна есен и ще красят тераса или градина

Късно цъфтящите сортове рози имат една интересна особеност - те цъфтят на издънките, образувани миналата година. Пролетното подрязване може да забави или дори да предотврати цъфтежа им.

Рано цъфтящи дървета и храсти - дървета като череша, слива и някои видове ябълкови дървета, както и храсти като форзиция и магнолия, цветя на вече оформени клони, също не трябва да се подлагат на пролетна резитба. Подрязването през пролетните месеци ще премахне пъпките и растенията няма да ви зарадват с цветовете си през тази година.

Луковичните цветя също не трябва да се подрязват през пролетта.Периодът след цъфтежа е времето, когато луковични цветя като лалета, нарциси и зюмбюли съхраняват енергия в луковицата за следващия сезон. Подрязването на зелените листа веднага след цъфтежа ще им навреди.

Общи правила за резитба на рози

Важно е да режете стъблата на розите правилно по всяко време на годината. Наклоненият разрез трябва да бъде разположен приблизително 5 mm над пъпката.

Ако искате да се радвате на буен и пищен розов храст, отрежете клоните над пъпката, която е отвън. Тогава новата издънка ще расте не в центъра на храста, а навън. Ако искате да отгледате изправен храст с вертикални издънки, подрязвайте до пъпката, която се намира от вътрешната страна на стъблото.

Освен това е необходимо да се вземе предвид възрастта на храстите. Така че при едногодишните растения издънката се отрязва наполовина.

През втората година на всеки клон се образуват 2-3 възстановителни издънки, които израстват от кореновата шийка. В никакъв случай не трябва да се изрязват до земята, тъй като те са тези, които осигуряват на растенията буен цъфтеж и дълголетие. Така двегодишните леторасти се съкращават с 2-3 пъпки от основата, а едногодишните леторасти се съкращават над горната добре оформена пъпка, разположена под избледнелите пъпки.

При възрастни рози (започвайки от тригодишна възраст) всички мъртви и отслабени клони и къси издънки, които са израснали след подрязване през предходната година, се отстраняват напълно. Освен това, за да образувате добри цветя, трябва да изрежете всички странични издънки с всякаква дебелина, растящи към центъра на храста.

Растения, които ще помогнат да изгоните голите охлюви от лехите

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес